Promijenjeno ime predstave posvećene Mati Parlovu!

Za atmosferu uz dobru kapljicu pobrinuli su se Barbanski harmonikaši (Z. STRAHINJA)
Za atmosferu uz dobru kapljicu pobrinuli su se Barbanski harmonikaši (Z. STRAHINJA)

Dugo najavljena premijera Kazališta Ulysses "Mate Parlov", nadahnuta životom i uspjesima velikog sportaša koji je preminuo prije devet godina, neće se održati pod tim imenom.

Razlog tome je zabrana korištenja imena sportskog velikana, koju je inicirala njegova udovica.

- Predstava će se održati, ali ne pod tim imenom nego pod naslovom "Doručak šampiona", saznali smo iz Ulyssesa. Razgovarali smo s obitelji Parlov koja nam nije dala prava da koristimo njegovo ime u predstavi, jer ga je zaštitila u kulturne, sportske i druge svrhe, vele iz Kazališta Ulysses.

Novi naslov predstave koju režira mladi Puljanin Aleksandar Švabić bit će "Doručak šampiona", na programu je 11. kolovoza pretpremijerno u utvrdi Minor na Malom Brijunu, a dan kasnije održat će se premijera. Glume Slavko Štimac, Dejan Dedić, Katarina Bistrović-Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić. Daljnje izvedbe ove predstave na rasporedu su 13., 14., 15. i 16. kolovoza.

Inače, predstava je koprodukcija Ulyssesa i BITEF-a, a na web-stranicama Ulyssesa promijenjen je njezin naziv.

Predstava je inspirirana velikom boksačkom legendom, ali na način da prikaze ono što je Mate Parlov predstavljao u široj svijesti svih koji žive na ovim prostorima. Dakle, ne na njega kao osobu, već na njega kao mit jer je sasvim neupitno postigao tu širinu i takav kontekst. "Na njega se gleda kao na sasvim specifičnog mitskog junaka koji je odavno prerastao samog sebe i postao simbolom osobne pobjede, slobode, snage, vrijednosti i jednog vremena koje je zauvijek nestalo", navedeno je u najavi predstave. Parlov je bio i veliki ljubitelj poezije, a omiljeni pjesnik mu je bio Tin Ujević.

Autori teksta ove predstave su Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Nataša Rajković, koja je i dramaturginja. Glazbu potpisuje Damir Urban, a scenski pokret Staša Zurovac.

Druga je to predstava u režiji mladog Puljanina Aleksandra Švabića pri Ulyssesu, prošle je godine naime režirao Fassbinderovog "Stranca" koji je bio ispraćen ovacijama. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter