Promijenjen pravilnik o cijenama goriva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baš kako je to od njega prošli tjedan zatražila premijerka Jadranka Kosor, ministar gospodarstva ?uro Popijac, doznajemo, promijenio je pravilnik na temelju kojeg se, svakog tjedna iznova, korigiraju cijene naftnih derivata. U Ministarstvu ne žele otkriti detalje, napominju samo da ce izmijenjeni pravilnik službeno biti objavljen do kraja ovog tjedna te ce se primjenjivati vec od ponedjeljka.

Postotak u kojem cijene tjedno smiju ici naviše, otkrivaju u Ministarstvu, korigiran je na nacin koji je tražila premijerka.

Podsjetimo, ona je prošli tjedan od Popijaca zatražila da taj pravilnik "uskladi s realnim mogucnostima u kojima gradani Republike Hrvatske žive", odnosno zatražila je od njega da smanji maksimalno dopušten postotak poskupljenja derivata.

Cijene naftnih derivata korigiraju se na temelju Pravilnika o utvrdivanju cijena naftnih derivata pocetkom svakog tjedna, s tim da je dopušteno maksimalno tjedno povecanje ili smanjenje cijena do 3,5 posto. Korekcija cijena derivata u Hrvatskoj, pritom, ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tecaja dolara.

Ako je, primjerice, Ministarstvo taj postotak smanjilo na dva posto, za krajnje potrošace to, dok god se ne promijeni formula po kojoj se cijena goriva opcenito definira, nece znaciti puno. Naime, isto je poskupi li gorivo u jednom tjednu za 3,5 posto, kao do sada, ili pak dvaput kroz dva tjedna po 1,75 posto.

Problem je, medutim, opcenito u tome što se u Hrvatskoj cijena derivata odreduje sukladno cijeni derivata na mediteranskom tržištu, dok u svijetu cijenu derivata odreduje cijena nafte, zatim cijena prerade nafte i distribucija derivata na benzinske postaje te davanja državi. Umjesto toga, kod nas je ulazna varijabla cijena derivata u Genovi, iako Hrvatska ima i vlastite rafinerije, kojih u formuli, medutim, nema.


Podijeli: Facebook Twiter