Promicatelji tradicije oduševili brojnu publiku

Čitanje u Hiži od besid (A. D.)
Čitanje u Hiži od besid (A. D.)

Kulturno-umjetničko društvo Uljanik sinoć je u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula u suradnji sa SAKUD-om Pula organiziralo 21. večer tradicijske glazbe i plesa "KUD Uljanik i gosti", čime je u povodu Dana brodogradilišta Uljanik obilježena i 50. godišnjica postojanja KUD-a Uljanik te 161. godišnjica brodogradilišta.

Značajno društvo

Slavljenike i publiku pozdravili su zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci, predsjednik KUD-a Uljanik Dragan Pereša i tajnica SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas koja je rekla da je ovaj KUD postao jedno od značajnijih društava u Istri i Hrvatskoj što su dokazali svojim nastupima, a predsjednik Radničkog sportskog društva, direktor Uljanik strojogradnje Diesel d.o.o. Milko Mihovilović izrazio je želju da i dalje promiču tradiciju i ponosno nose ime Uljanika gdjegod nastupaju.

Tradicije je sinoć itekako bilo u izobilju i bogatstvu kakvim publiku KUD Uljanik uvijek zna počastiti na svojim tradicionalnim slavljeničkim nastupima u INK-u. Na proslavu nažalost nisu stigli gosti iz Đurđevca, ali zato je brojna publika uživala u bogatom programu sastavljenom od plesova i pjesme iz Istre, ali i iz cijele Hrvatske pa i šire, a kroz program je vodila Nives Trošt.

Iz KUD-a Uljanik na pozornici su se predstavili grupe i pojedinci, pa su tako nastupili Dorian Jurkota i Mateo Radolović, dječja sekcija, uz pratnju Roberta Krbavca na mihu, Ana Lanča, Tamara Ostoni i Toni Stanić, Diego Križanac, nastupna sekcija, uz pratnju Marina Latina na samici i tamburaškog orkestra;

sekcija veterana uz pratnju tamburaškog orkestra; Avelina Damjanjević i Drago Draguzet. Točke su koreografirali Stjepan Celić, Salko Salihi, Nerina Štajner, Lucija Kancijanić i Dragica Martinović. Bilo je tu baluna, mantinjada, mazurki i polki, kao i poezije te plesova iz Prigorja, Zagorja, Subotice, bunjevačkog kraja ili pak Međimurja koji su oduševili publiku i odveli je na putovanje putovima glazbene tradicije.

Darovi i zahvale

Bez gostiju ipak nije moglo proći pa su program uveličali članice i članovi Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva Vodnjan jednim Turskim kolom.

Isto tako nije se moglo proći bez sjećanja na predsjednike, tajnike i sve one koji su dali doprinos ovom KUD-u, pa je bilo tu zahvala i podjela darova.

Na kraju su na pozornicu izašli i ostali sudionici programa uz uručenje zahvalnica za sudjelovanje, da bi za zadnju točku bila ostavljena kompozicija "Vudri". (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter