Promicanje industrijske baštine Istre

S konferencije za novinare (A. ŠĆULAC)
S konferencije za novinare (A. ŠĆULAC)

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u labinskoj Gradskoj knjižnici predstavljen je program 1. Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu koji će biti svečano otvoren 2. ožujka u sklopu 95. obljetnice Labinske republike, a trajat će do 30. rujna 2016. Ovu kulturnu manifestaciju međunarodnog značenja predstavili su barunica Lucrezia De Domizio Durini, kustosica međunarodne selekcije, Dean Zahtila, predsjednik Labin Art Expressa XXI, Damir Stojnić, umjetnički voditelj Labin Art Expressa XXI, Zoran Rajković, zamjenik labinskog gradonačelnika i Loredana Ružić Modrušan, glasnogovornica Grada Labina.

Jedinstvena manifestacija

Labinska republika obilježava 95. obljetnicu povijesnih događaja iz daleke 1921. godine pa će Labin od 27. veljače do 6. ožujka biti u posebnom slavljeničkom raspoloženju. Dan rudara 2. ožujak obilježit će središnji događaj svečana akademija povodom 95. obljetnice Labinske republike te otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti (IAB) u organizaciji Grada Labina i Labina Art Expressa (LAE) na kome će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a centralni će događaj biti izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa. Za kustosicu i selektoricu međunarodnog programa angažirana je Lucrezia de Domizio barunica Durini iz Italije dok je Branko Franceschi kustos hrvatske selekcije.

Sudionici presice su istaknuli da budući da je takva vrsta manifestacija jedinstvena na području Hrvatske, ali i šire srednjeeuropske regije, nadogradila bi dosadašnju lokalnu i regionalnu kulturno-turističku ponudu, istovremeno predstavljajući važan doprinos jačanju identiteta i kreiranju prepoznatljivosti bogate i u europskim okvirima značajne industrijske baštine Istre. Dodatna vrijednost Bijenala je i u samom naglašavanju važnosti i neophodnosti očuvanja industrijske baštine u svrhu transformiranja napuštenih industrijskih zgrada u javne, djelatne prostore za atraktivna kulturna, ali i druga društvena događanja.

Projekcija filma "Beuys Frames"

Otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti (IAB) 2016. održat će se na labinskom Pijacalu u nekadašnjim prostorima Istarskih ugljenokopa "Raša". Osim ovog prostora, izložbe će biti postavljene u Gradskoj galeriji Labin, Narodnom muzeju Labin, KuC-u Lamparna, Gradskoj knjižnici Labin, Koncertnoj dvorani Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana, Osnovnoj školi Matije Vlačića, Srednjoj školi Mate Blažine, labinskim bankama, tvornicama, otvorenim prostorima te u holu upravne zgrade TE Plomin u Plomin Luci. Cilj je suvremenu umjetnost približiti široj publici, a time pridonijeti stvaranju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog ozračja, razvijanje osjećaja za suvremenu umjetnost.

Između ostalog za sve građane 3. ožujka u 19 sati organizirat će se besplatna projekcija filma "Beuys Frames" o životu Josepha Beuysa u kinu Labin. Film je režirao Pierpaolo Teseachi e Marco Ligabue. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter