Prometnica u zamjenu za gradevinsko zemljište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komunalno uredenje pulske Lucice Delfin bit ce na dnevnom redu Gradskog vijeca u ponedjeljak, kad ce se raspravljati o prijedlogu odluke o sklapanju prethodne nagodbe izmedu Grada Pule i rijecke tvrtke SBE Rijeka i ugovora o financiranju uredenja tog gradevinskog zemljišta.

Prema prijedlogu financiranja komunalnog uredenja podrucja obuhvacenog UPU-om Delfin, namjerava se izgraditi prometnica s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom, zatim biciklisticke i pješacke staze, javne zelene površine, sustav odvodnje otpadnih voda, vodoopskrbna i plinovodna mrežu, instalacije telekomunikacija te energetsku mrežu.

Procjenjuje se u prijedlogu da bi uredenje Delfina vrijedilo ukupno 7,9 milijuna kuna, dok bi uredenje van granica UPU-a iznosilo do milijun kuna. Ukupna vrijednost radova i usluga uredenja stoga je procijenjena na 8,88 milijuna kuna, odnosno 1,2 milijuna eura. Iz toga su izuzeti troškovi vezani za uredenje imovinskopravnih odnosa na zemljištu.

Troškovi uredenja koje bi snosio SBE priznali bi se ovom investitoru kao iznos komunalnog doprinosa koji u buducnosti treba platiti Gradu prilikom odobrenja gradnje objekata. Konacni iznos komunalnog uredenja ovog podrucja bit ce poznat tek nakon provedbe natjecaja javne nabave za izvodenje radova, a ukoliko krajnji iznos uredenja bude premašio krajnji iznos komunalnog doprinosa, Grad nece investitoru nadoknaditi razliku.

Medutim, najzanimljiviji dio nagodbe, koji ce sasvim sigurno izazvati buru na vijecu, bit ce onaj u kojem stoji da ce Grad umjesto isplate kupoprodajne cijene za izgradenu prometnicu (koja postaje gradska), s obzirom na to da prolazi zemljištem u vlasništvu SBE-a, prenijeti u vlasništvo izraelskog investitora jednaku površinu neizgradenog gradevinskog zemljišta namjene stanovanja u lucici Delfin, unutar obuhvata UPU-a, i to u neposrednoj blizini zemljišta koje se nalazi u vlasništvu investitora. Takva zamjena zemljišta bila bi provedena dvostrukom kupoprodajom zemljišta. S obzirom na to da Grad to nema u programu izgradnje komunalne infrastrukture, investitor komunalno ureduje podrucje za svoje investicije, a za to ce dobiti zamjensko zemljište.

Prošle je godine UPU Lucica Delfin izazvao podosta polemika i kritika oporbenih vijecnika, pogotovo Mauricija Licula s Nezavisne liste Plinija Cuccurina, a najveca zamjerka dana je zbog visine izgradenosti buducih zgrada na tom podrucju. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter