Prometni režim pod paskom policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je prekršajnom sudu uputila optužni prijedlog protiv Grada Novigrada, tocnije protiv «odgovorne osobe u tijelu jedinice lokalne samouprave», potvrdio nam je nacelnik PU istarske Loris Kozlevac.

To se dogodilo nakon što je utvrdeno da novigradska odluka o uredenju prometa u užem podrucju grada, za koju je još u lipnju od policije zatražena suglasnost, nije u potpunosti uskladena sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Grad je o tom nedostatku usmeno i pisano obaviješten, ali još ga uvijek nije uklonio, navodi se u pisanom odgovoru policiju.

Odluku, koja se ove godine prvi put primjenjivala od polovice lipnja do 1. rujna, Gradsko je vijece donijelo 23. ožujka. Njome je starogradska jezgra pretvorena u pješacku zonu i prvi put je tijekom ljetne sezone promet uspješno reguliran. Što je sporno u toj odluci, pokušali smo saznati od gradonacelnika Antea Milosa. On pretpostavlja da je rijec o detaljima u formulaciji teksta odluke, koje su gradske službe vec tijekom lipnja ispravile, a ispravak je objavljen u gradskim službenim novinama.

- Cini mi se malo prenapuhano i pretjerano da se zbog takvih stvari upucuje optužni prijedlog, komentirao je Milos.

- Od policije smo na odluku dobili samo dvije primjedbe. Pozvali smo se na tocan zakon, ali smo naveli krivi broj Narodnih novina u kojima je objavljen. Osim toga, zakon ne poznaje termin "interventna vozila", koji smo koristili, i propisuje omogucavanje vožnje u jednosmjernim ulicama u oba smjera iskljucivo uz posebne uvjete, pa smo clanak kojim smo željeli policiji, vatrogascima i Hitnoj medicinskoj pomoci u hitnim slucajevima omoguciti takvo prometovanje starogradskom jezgrom jednostavno izbrisali. O ispravku nismo obavještavali policiju jer to od nas nije ni zatraženo, kazala je procelnica komunalnog odjela Sandra Rugani Kukuljan.

Clanak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na koji se policija poziva, govori o nacinu na koji jedinice lokalne i podrucne (regionalne) samouprave uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, ureduju promet na svom podrucju, dok stavak 13. spominje uvjete prometovanja vozila opskrbe u pješackim i zonama smirenog prometa. Propisano je da ce se «odgovorna osoba u tijelu jedinice lokalne samouprave» kazniti novcanom kaznom od 1.500 do 5.000 kuna za prekršaj ako obavlja poslove suprotno odredbama tog clanka, iako nam još nije poznato tko je zapravo "odgovorna osoba" - gradonacelnik, procelnica, Suad Kamber, direktor komunalnog poduzeca Neapolis koje je provelo odluku, ili netko cetvrti.


Podijeli: Facebook Twiter