Prometni projekti, nabavka 20 autobusa i izgradnja punionice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula i Pulapromet, u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), zajednički provode projekt čija je glavna aktivnost modernizacija javnog gradskog prijevoza kroz  nabavu 20 novih ekoloških autobusa, odnosno uspostava sigurnijeg i kvalitetnijeg prometovanja. Riječ je o projektu za čiju je provedbu iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.
- 2020. osigurano nešto više od 33 milijuna kuna bespovratnih sredstva i koji će se realizirati u sklopu cilja "čisti urbani promet".

Zadovoljiti potrebu cijelog urbanog područja

- Cilj je Grada Pule, kao nositelja uloge ITU posredničkog tijela, uspostaviti održivi, integrirani i zeleni urbani promet, koji se temelji na inovativnim tehnologijama i nultoj stopi emisije CO2, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić, nadodavši da se kroz
unapređenje javnog gradskog prijevoza želi zadovoljiti potreba stanovnika cijelog urbanog područja koje, osim Grada Pule, čine Grad Vodnjan te općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat.

- Veliki broj stanovnika s cjelokupnog pulskog urbanog područja kroz dnevne migracije gravitira prema Puli. Naša je misija upravo kroz razvoj prometne infrastrukture sve njih potaknuti da u što većem broju koriste javni gradski prijevoz, kao alternativu dosadašnjem putovanju automobilom, ističe Miletić.

ITU mehanizam omogućuje cijeli set alata, koji će pospješiti implementaciju i razvoj prometnog sustava te ojačati teritorijalnu povezanost unutar urbanog područja. Kroz unapređenje prometne infrastrukture, i poticanje razvoja onih oblika prometa koji
podržavaju "čistu mobilnost" nastoji se unaprijediti prometna infrastruktura, posebice u dijelu javnog prijevoza koji pružaju lokalna trgovačka društva.

- Upravo kako bi se povećala konkurentnost javnog prijevoza, potrebno je osuvremeniti putnički vozni park i osigurati njegovu usklađenost s najvišim standardima u pogledu kvalitete, sigurnosti i okoliša te dostupnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću, pojašnjava Igor Škatar, direktor Pulaprometa d.o.o.

Kupnja novog voznog parka, odnosno suvremenih CNG autobusa pogonjenih na prirodni plin, provodi se kroz suradnju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Grada Pule i Pulaprometa te će poboljšati pouzdanost i kvalitetu usluge javnog prijevoza, a putnicima pružiti sigurniji i udobniji prijevoz. Koristeći plin kao pogonsko gorivo smanjit će se emisija stakleničkih plinova, kao i negativan utjecaj na okoliš te posljedično tome poboljšati kakvoća zraka. Tehnički benefit odnosi se i na znatno smanjenje potrošnje goriva u odnosu na postojeće te smanjenje buke, jednog od važnijih faktora koji utječu na kvalitetu života u gradovima.

Upravo na posljednjem sastanku s nadležnim ministarstvom pulski ured ITU mehanizma predstavio je "prometne projekte" te je izgledno da će oni prvi krenuti u realizaciju bespovratnim sredstvima Europske unije.

Osuvremeniti putnički vozni park

Kako nam navode iz Odsjeka za provedbu ITU mehanizma za Urbano područje Pula, Europska banka za obnovu i razvoj ovaj projekt podržava putem bespovratnih sredstava tehničke pomoći, koja, osim što će biti korištena za izradu održivog Plana urbanog razvoja grada Pule, će se koristiti i za podršku Pulaprometu u implementaciji projekta te unapređenju operativnog i financijskog poslovanja. Osim toga, EBRD je ulaganje dodatno
podržala sudjelujući u izradi Plana održive urbane mobilnosti Pule, strateškog dokumenta koji istovremeno predstavlja temelje za planiranje gradskog prometa te nudi smjernice za razvojne mogućnosti prometnih rješenja. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter