Prometni policajci u Istri imaju tek 4 POS-uređaja

Konferencija za novinare u PU istarskoj (M. JERIN)
Konferencija za novinare u PU istarskoj (M. JERIN)

Prema onome što se moglo čuti na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj, ispada da je država nespremno dočekala izmjene i dopune Prekršajnog zakona koje, između ostalog, omogućavaju plaćanje prometnih kazni na licu mjesta uz popust od 50 posto.

Naime, sedam policijskih postaja u Istri ima svega četiri POS-uređaja za plaćanje bankovnim karticama, koje građani imaju pravo koristiti ako u novčaniku, a takvih je veliki broj, nemaju spremnih do 1.000 kuna koliko iznosi maksimalna kazna koja se može platiti na ovakav način.

No, unatoč tome u PU istarskoj smatraju da je brojka sasvim dovoljna te da građani kojima bankomat nije u blizini neće zbog toga ispaštati.

- Uređaji su 24 sata u pogonu i lako se prenose te su raspoređeni po postajama po prioritetima. Svakome ćemo omogućiti plaćanje karticama, samo što će građani morati biti malo strpljivi te pričekati da se uređaj dopremi do mjesta prekršaja ako već nije tamo, kazao je Eduard Samec, policijski djelatnik za preventivu u cestovnom prometu.

Ističe da su novine Prekršajnog zakona koje su stupile na snagu 1. lipnja već polučile određene rezultate te je iznio podatak da je u prvih tjedan dana od primijene zakona, na području Istre 315 prometnih prekršaja naplaćeno na licu mjesta, dakle u pola iznosa, dok su tjedan dana ranije građani platili 190 kazni.

Novost za građane je da policajac može ne naplatiti kaznu ako na terenu procijeni beznačajnost prekršaja.

- Pravo policijskog službenika da u konkretnoj situaciji, procjenom svih okolnosti počinjenja prekršaja, utvrdi da je pojedini prekršaj beznačajan i da se kao takav neće procesuirati. Naglašavamo da se građanin nema pravo pozivati na beznačajnost određenog prekršaja budući da nema prekršaja koji bi u svom sadržaju bio bez značaja, već to procjenjuje isključivo policijski službenik, napomenula je Iva Širol, službenica za preventivu, taktiku i metodologiju rada policije.

Mogućnost naplate novčane kazne u visini polovice propisanog iznosa moguće je izvršiti za sve prekršaje. Uvjet je da propisana novčana kazna iznosi maksimalno do 2.000 kuna za fizičku osobu. Ako je riječ o obrtniku, maksimalna kazna do koje je moguća naplata na licu mjesta uz popust od 50 posto iznosi do 5.000 kuna, a za pravnu osobu do 15.000 kuna. Značajnu novost predstavlja i pravilo po kojem se plaćanje dvije trećine iznosa kazne u roku od osam dana od primitka prekršajnog naloga smatra u cijelosti plaćenom.

Još jedna zanimljivost novog zakona koja može biti problematična je ta da se onome tko se odluči platiti kaznu na licu mjesta prekršaj ne upisuje u službenu evidenciju policije, već samo u internu. U konačnici to može dovesti do toga da osoba koja kasnije počini teški prometni prekršaj bude tretirana kao da joj je to prvi, a što se na sudu vodi kao olakotna okolnost.

U policiji na to odgovaraju da prekršaji koji se mogu naplati na licu mjesta nisu teške prirode, riječ je o nevezivanju pojasa, korištenju mobitela u vožnji, manjim prekoračenjima brzine, nenošenju dokumenata i slično. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter