Prometni kolaps na pulskim cestama


Novo pogoršanje vremena, bilo je to jasno odmah ujutro, u srijedu je iznova donijelo prometni kolaps u Pulu. Od ranog jutra kolone vozila, većinom stranih registracijskih tablica iz brojnih istarskih turističkih destinacija slijevale su se u grad. Turisti loše vrijeme uvijek iskoriste za razgledavanje pulskih znamenitosti, na žalost brojnih Puljana koji nisu na godišnjim odmorima. Prometni kolaps koji grad zadesi svaki put kada se prognoza pogorša i osujeti turiste u nakani da dan provedu na moru, tako niti ovaj put nije izostao.

Od ranog jutra u dvije kolone vozila su milila od Ipsilona prema velikog kružnom toku u Šijani na ulazu u grad. Niti rekonstruirana prometnica ne može podnijeti toliki priljev vozila, a još je gora situacija na Vodnjanskoj cesti na drugom ulazu u grad, a i na Medulinskoj i Premanturskoj cesti situacija je bila identična. Jednostavno prometna blokada i za izdržati tako nešto bilo je potrebno ili pronaći ikakav alternativni pravac, ili se oboružati strpljenjem. Iz Štinjana do Pošte, preko Partizanskog puta i Ulice 119. brigade, prema svjedočanstvu vozača, trebalo je sat vremena vožnje. Dovoljno da se spozna sva prometna frustriranost Pule. Oni snalažljiviji pronašli su, koliko-toliko, prohodan pravac prema gradu, a u srijedu je on bio jedino s dionice Stancija Peličeti - Pomer skrenuti preko Monte Šerpentea.

A to je bio tek početak prometnog kolapsa jer velikim rotorom iznova se mililo, a i kad bi se izašlo iz njega vozače je čekao "pakao". Riva, Ulice 43. istarske divizije, obilaznica, Trg Republike, Giardini, samo su uobičajene lokacije na kojima prometni kolaps nije jenjavao i koje su mnogim vozačima prisjele. Prometna policija i mladež u takvim situacijama malo toga mogu učiniti da se bi se stanje poboljšalo.

A do petka, prema prognostičarima, Pulu očekuje jednake vremenske prilike što znači da će i oni turisti, koji jučer nisu posjetili Pulu, to učiniti u naredna dva dana. Zato treba izbjegavati središte grada, iako ni u ostalim dijelovima grada prometna situacija neće biti bolja. Neće tu pomoći ni korištenje autobusa javnog gradskog prijevoznika Pulaprometa jer i oni zaglave u prometu baš poput svih ostalih.

Zbog zatvorenosti dijela Santorijeve ulice kod budućeg novog trgovačkog centra uz obilaznicu alternativni pravac prema, primjerice Općoj bolnici Pula, je preko Mutilske i Kolhiđanske ulice. Usko raskrižje i velika frekventnost Mutilske ulice, međutim, vozila koja se spuštaju Kolhiđanskom ulicom ostavljaju po "pola sata" u koloni, a i nakon što se konačno uključe u promet čeka ih havarija miljenja pulskim prometnicama. Bilo prema Trgu Republike, bili na obilaznicu.

Začepljeni prilazi gradu, nemoćna prometna policija na kritičnim punktove, uz brojne sitne prometne nezgode, čekanje satima u kolonama, uobičajena su slika Pule tijekom svakom ljetnog oblačnog dana. U tom kaosu teško su probijaju i interventna vozila. No, ne idu turisti samo u razgledavanje pulskih znamenitosti već su i parkirališta trgovačkih centara krcata. (Goran ROJNIĆ, snimili Milivoj MIJOŠEK i Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter