Prometni čepovi na najfrekventnijem raskrižju

Raskrižje Omladinske ulice i Vijenca braće Lorenzetto (N. O. R.)
Raskrižje Omladinske ulice i Vijenca braće Lorenzetto (N. O. R.)

Prometni čepovi, koji se stvaraju na najfrekventnijem rovinjskom gradskom raskrižju, onom koji presijeca Istarsku ulicu s Vijencem braće Lorenzetto i u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Vatrogasni dom, stanica policije i Dom zdravlja već godinama izluđuje domaće stanovnike, pa za ljetnih gužva rješenje pronalaze okolnim i zaobilaznim putovima. Ludnica, koja se više ne bi trebala ponoviti, bila je najintenzivnija (uz onu koja je tri ljetna mjeseca konstantna i svakodnevna) tijekom izgradnje Državne ceste 303, zbog koje se prometna komunikacija dobrim dijelom preusmjerila i na to raskrižje.

O tom je problemu, ali i neugodnostima koje se tamo događaju tijekom ljeta ali i kišnih dana, progovorila i vijećnica SDP-a Eda Kalčić, koja je moguće rješenje pronašla u derutnoj kući, bez prozora smještenoj na samom raskrižju upitavši na sjednici Gradskog vijeća, ne bi li istu Grad trebao otkupiti i dobiveni prostor iskoristio za proširenje neuvjetnog raskrižja.

No, kako stvari trenutno stoje to se neće baš tako skoro dogoditi. Naime, odgovor na to pitanje dala je Biserka Matacin, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata kazavši da rješavanje problematike raskrižja nije tako jednostavno.

- U prometu postoje pravila ulaska i vožnje u križanju. No, problem, kojeg smo svjesni da postoji, naročito ljeti, ne može se riješiti rušenjem samo jedne, već čitavog niza kuća, a onda govorimo o velikom zahvatu. Međutim, za tu kritičnu točku imamo Studiju prometa koja nudi drugačije rješavanje prometa u tom dijelu grada. Razmišljanja idu k uvođenju jednosmjerne ceste, što dakako podrazumijeva rekonstrukciji i okolnih ulica. U svakom slučaju riječ je o procesu koji treba sačekati DPU zone Lokva, zaključila je nadležna gradska pročelnica Biserka Matacin. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter