Prometne zavrzlame na Šijanskoj cesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za petnaestak obitelji koje stanuju u dijelu pulske Šijanske ceste novim je prometnim režimom uslijed proširenja Istarskog ipsilona na prilazu Puli onemogucen je propisni ulazak automobilom u naselje.

Dolaze li iz smjera Šijane i žele li skrenuti u odvojak nalijevo koji vodi u naselje, moraju prijeci punu crtu, voziti oko stotinu metara u pogrešnom smjeru i zatim uci u svoju ulicu. Druga im je mogucnost nastaviti ravno, skrenuti desno na nadvožnjak i preko petlje se vratiti u naselje.

No, osim što se tek na nadvožnjaku nalazi putokaz za Pulu, odvojak je zatvoren plasticnim preprekama koje je potrebno razmaknuti žele li tim putem, jedinim ispravnim, doci do Šijanske ceste.

- Zatvorili su nam ulaz i petnaest familija ne može skrenuti s ceste da dodu doma niti možemo objasniti nekome kako da dode do nas. Ne mogu ici prema Rijeci, a ako želim propisno voziti, mogu se jedino okrenuti kod Mercatora i onda se opet vracati, a nemamo alternative da izademo negdje drugdje. Zapravo imamo zabranu izlaska i dolaska kuci, kaže Ivan Rojnic, jedan od stanara Šijanske ceste.

Nitko ih, kaže, nije obavijestio o tome da ce im se uskratiti izlaz prema Rijeci. Rješenje je jednostavno, ali nikog nije briga, kažu stanari.

Obavijestili su o tome sve nadležne službe, a Bina-Istri i Hrvatskim autocestama sugerirali su mogucnost da se prometnica proširi kod "raskrižja" za njihovo naselje. No, kako navode, netko je vjerojatno još kod izrade projekta pogriješio. Tijekom posljednjih 20 dana, osim Bina-Istri i Hrvatskim autocestama, obratili su se i Bouyguesu, Gradu Puli, inspekciji za ceste i policiji. Konkretnog rješenja još nema.

- U ovom naselju ima oko 16 kucnih brojeva koji su odsjeceni od prometnice. Bojimo se da ce ovo "privremeno rješenje" trajati cetiri do pet godina. Što ako nas uhvati policija kada ovuda vozimo, platit cemo kaznu, barem neka nam naprave alternativni put. Što ce biti sad u sezoni kad ovdje pocnu kolone, bojimo se i pomisliti. Kad tu bude gužva, cekat cemo tri sata, a netko bi mogao i stradati, kaže Rojnic.


Podijeli: Facebook Twiter