Prometne gužve u Poreču i izvan sezone

Kolone povremeno nastaju na semaforu kod pošte (V. HABEREITER)
Kolone povremeno nastaju na semaforu kod pošte (V. HABEREITER)

Nakon što su službeno za sav promet, zbog gradnje rotora, zatvorena dva važna porečka raskrižja, u Vrvarima na spoju ceste Poreč - Pazin i porečke zaobilaznice te ono kod dvorane Žatika na cesti Novigrad - Vrsar, promet kroz grad je očekivano gušći, a povremene gužve koje se stvaraju najčešće su na raskrižjima sa semaforima.

Najkritičnije je na semaforima kraj velikog parkirališta kod osnovne škole, gdje se slijeva promet iz pravca groblja i Vrsara, iz pravca Novog naselja, odnosno Ulice županije Somogy, iz centra grada i rive te od glavne pošte i sjevernog dijela grada. Povremeno se gužve od ovog raskrižja protežu sve do drugog semafora između glavne pošte i benzinske crpke, nakon čega se rijede na rotoru kod "roza zgrade", gdje dio vozila nastavlja u smjeru policije, a drugi dio nastavlja prema semaforima kod bolnice.

Najveće gužve su očekivano u ranim jutarnjim te poslijepodnevnim satima kada većini građana završava radno vrijeme. Već izgrađeni rotori olakšavaju promet na način da "gutaju" veliki dio vozila koji se sada obilazno kreće kroz grad, ali valja spomenuti da bi dobrodošlo novo programiranje semafora koji bi duže propuštali promet Ulicom županije Somogy i Huguesovom.

Na semafor kod pošte, naime, iz pravaca Cantine sada je promet gotovo neznatan, budući da je raskrižje kod Žatike zatvoreno. Promet je sada gušći i ulicom Mate Vlašića koja je privremeno postala jedini ulaz za južni dio grada i pravac prema Vrsaru. U njoj je najveće olakšanje rotor kod Lacopa koji sprječava prometni čep, ali ne bi u ovoj ulici naodmet bio još jedan rotor na križanju s cestama za Stanciju Vergotini i ceste za naselje Bolnica i trgovačke centre kojom mnogi vozači krate put za grad.

Promet na rotoru Vrvari za sada teče neometano, zatvoren je krak koji vodi do dvorane Žatika, a promet se odvija iz pravca porečke zaobilaznice prema Baderni i obrnuto.

Više od samih obilaznih pravaca gužve u prometu stvaraju se zbog nervoznih i neodgovornih vozača koji prolaze kroz crveno svjetlo na semaforu, ulaze u raskrižje kad u njemu više nema mjesta ili se pak ne libe ostaviti vozilo na samoj prometnici dok idu nešto obaviti. Obilazni prometni režim u gradu na snazi će biti do kraja godine, kada istječe rok za dovršetak gradnje rotora koji će, prema prethodnim iskustvima, donijeti dodatno olakšanje vozačima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter