Promet u španjolskoj maloprodaji porastao u rujnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promet u španjolskoj maloprodaji porastao je u rujnu prvi put od lipnja 2010. godine, signalizirajući oporavak gospodarstva koje izlazi iz dvogodišnje recesije, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen promet u trgovinama na malo porastao u rujnu za 2,2 posto, objavio je Državni zavoz za statistiku (INE). Ujedno je revidirao podatak za kolovoz koji sada pokazuje 4,8-postotni pad. Analitičari su zadovoljni najnovijim podatkom iako upozoravaju da je glavni razlog rasta prometa podizanje stope PDV-a u lanjskom kolovozu, zbog kojeg se promet u prodaji sunovratio.

"Već godinama nismo svjedočili rastu prometa u maloprodaji, ali podatak iskazuje njegovo kretanje u odnosu na isti lanjski mjesec kada se promet sunovratio zbog podizanja stope PDV-a", ističe Jose Luis Martinez iz madridskog Citija.

Valja ipak pričekati nekoliko mjeseci prije no što se donesu nekakvi zaključci, dodao je. Očekuje se da će INE sutra potvrditi da je Španjolska u trećem tromjesečju izašla iz dvogodišnje recesije, zahvaljujući izvozu i dobroj turističkoj sezoni koji su pomogli iscrpljenom gospodarstvu da ostvari 0,1-postotni rast na tromjesečnoj razini.

Domaća je pak potražnja i dalje slaba jer potrošači štede u uvjetima teške nezaposlenosti koja se kreće oko 26 posto. Na mjesečnoj razini promet u maloprodaji pao je u rujnu 2,5 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter