Promet u Poreču: Pametni znaju čemu služi pauk

Svom dužinom elegantno parkiran na - pješačkom
Svom dužinom elegantno parkiran na - pješačkom

Kada ovih dana u špici sezone, na 35 stupnjeva Celzija, izađete na porečke ulice, imate dojam da bi tu bilo posla za cijelu vojsku prometnih redara - vozila parkirana na nogostupu ili na rotoru, jer nitko ne želi hodati po vrućini, turisti koji se zaustavljaju nasred ceste u potrazi za informacijom, da ne govorimo o skuterima u pješačkim zonama.

No, Poreč nema vojsku prometnih redara, već samo njih trojicu koji brinu o prometu u mirovanju (za ostalo je nadležna policija). Ipak, neki pozitivni pomaci se vide. Redari su na terenu od 8 sati do ponoći, a mi smo im se pridružili oko 9 sati, kada počinju prve gužve na ulicama.

- Najčešće interveniramo na Narodnom trgu, rotoru kod tržnice, Cimarela i rive, upućuje nas Dorjano Arman, voditelj Odjeljka prometnog redarstva u Gradu Poreču. Osim njega, koji rješava papirologiju oko kazni u uredu i radi na terenu, u odjelu su još dva prometna redara, po jedan u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, koji gradom kruže zajedno s paukom.

Đir nam počinje na Narodnom trgu, gdje nailazimo na crveni terenac virovitičkih oznaka, parkiran na pješačkom prijelazu, s uključena sva četiri žmigavca. Arman vadi fotoaparat i blok, ali za minutu istrčava vlasnik.

- Nisam znao gdje bih parkirao, ispričava se i završava tek s usmenom opomenom. Nekoliko metara dalje nailazimo na mercedes zagrebačkih oznaka, parkiran ispred rezerviranog mjesta. Slijedi fotografiranje za evidenciju i ispisivanje kazne, u ovom slučaju 300 kuna. Kaznu Arman ostavlja pod brisačima. Ako je prekršitelj, po novom Prekršajnom zakonu, plati na licu mjesta, smanjuje se za pola, a ako plati u roku od osam dana, smanjuje se za trećinu. Ako je pak ne plati ili se ne javi, kazna je od 2.000 do 5.000 kuna. Kazne koje odrežu prometni redari iznose od 300 do 700 kuna. (Piše V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter