Promet se možda vrati na rivu, uz šetnicu

Šetalište će svakako biti uz more (N. L.)
Šetalište će svakako biti uz more (N. L.)

Bliži se vrijeme kada će pulska gradska uprava obznaniti hoće li nakon izgradnje obalnog kolektora zatvoriti za promet dio pulske rive od Uljanika do križanja s Ulicom Sv. Ivana i pretvoriti ga u pješačku zonu. Pula će sigurno imati šetnicu na rivi, a kakvu - znat ćemo do konca godine

Razmatra se mogućnost da se dvosmjernim ostavi potez od zgrade Lučke kapetanije do raskrižja na rivi kojim bi  sva vozila mogla doći do same obale, parkirati ili pak nastaviti put prema centru grada preko rotora na raskrižju. Drugi kružni tok bi se postavio kod portuna Uljanika koji vodi na otok uz također dvosmjernu Flaciusovu ulicu. Središnji dio rive u dužini od oko 600 metara pretvorio bi se u pješačku zonu s urbanom opremom, zelenilom, ugostiteljskim objektima i popratnim djelatnostima.

Međutim, za realizaciju takve ideje presudni su prometni stručnjaci koji upravo analiziraju može li grad izdržati s takvim režimom prometa.

Damir Prhat, pročelnik za komunalni sustav i imovinu, ističe da se svi slažu da je riva važna prometnica te treba imati na umu i daljnje gradske projekte koji će utjecati na promet u gradu i opterećenost drugih pravaca.

- Cilj nam je svakako građanima na rivi omogućiti šetnicu. Ukoliko to ne bude moguće cjelovitim zatvaranjem središnjeg dijela za promet, onda ćemo to omogućiti barem na dijelu od kolosijeka do mora gdje su se nekad parkirala vozila. Poznato je da je na rivi potrebna sanacija obalnog zida pa smo već u pregovorima s konzervatorima, u što smo uključili i moguće popločavanje spomenutog dijela rive od kolosijeka do mora i postavljanja urbane opreme da bi se dobila kvalitetna šetnica, najavljuje pročelnik. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter