Promet na aerodromu slabiji od očekivanog


Da pulska zračna luka najviše od svih hrvatskih luka osjeća negativne posljedice uvođenja viznog režima za ruske državljane moglo se vidjeti jučer po broju dolazaka aviona. Iako su sredinom lipnja u pulskoj zračnoj luci zadnju subotu u srpnju najavljivali kao vrlo moguće jednu od najprometnijih u godini, ta se prognoza nije obistinila.

Jučer je u pulskoj zračnoj luci promet bio na razini lipanjskih subota. Sletjela su 32 aviona koji su u dolasku, a potom i u odlasku, prevezli osam tisuća putnika, dakle tek dva aviona više i s istim brojem putnika u usporedbi s trećom subotom u lipnju, tada najprometnijim danom u godini. Ipak je to značajno manje od očekivane brojke od 40 aviona u špici sezone.

Na koncu minus pokazuju i brojke. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine kroz pulsku zračnu luku prošlo 153.380 putnika, što je 3,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, kada ih je zabilježeno 158.630. Usporedi li se pak ovogodišnji i prošlogodišnji srpanj minus je još veći i iznosi 5,6 posto.

Svemir Radmilo koji je na čelu pulske zračne luke posljednja tri mjeseca navodi da ove brojke proizlaze iz činjenice da je u strukturi putnika Zračna luka Pula prošle godine imala 40 posto putnika iz Rusije i Ukrajine.

Inače iako su letovi iz Rusije podbacili, jučer su i nadalje bili najbrojniji. Tako je na pulsku pistu sletjelo 13 aviona ruskih aviokompanija, pet ih je doletjelo iz Engleske, po tri iz Ukrajine i Nizozemske i Njemačke te dva iz Nizozemske. Po jedan let zabilježen je iz Norveške, Švedske, Belgije, Francuske i Srbije. Tu je i redovita linija za Zagreb. (V. KAPELOTO, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter