Promatrati, nauciti, fotografirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc snijegu i jakoj buri, otvorenje izložbe fotografija Mattea Cardina "A glimpse of the world" ("Bljesak svijeta") u pulskoj galeriji Makina privuklo je brojne ljubitelje fotografije i umjetnosti opcenito.

Razlog za dolazak bio je dobar jer je Cardinova izložba prava mala skica svjetskih dogadaja, ali i detalja iz svakodnevnog života diljem planeta.

Izložene fotografije, crno-bijele i one u boji, nastale su tijekom zadnje cetiri godine, a Cardin ih je vec izlagao u Australiji, Brazilu, Švicarskoj, Škotskoj i Bangladešu. Kao što sam autor veli, promatra da bi naucio, a fotografira da bi to znanje prenio.

Izložba u Makini dobar je primjer kako Cardin bilježi svijet - promatra i dokumentira. Svijet kakvim nam ga Cardin predstavlja iznenaduje svojom raznolikošcu i istovremeno nadahnjuje i obogacuje promatraca. Dokumentarni pristup ocit je kako u intimnim portretima, tako i u fotografijama koje opisuju nasilje, rat, prosvjede i pobune.

Impresivno je vidjeti koja je sve mjesta Cardin posjetio - od ratom pogodenog Bliskog istoka do metropola zapadnog svijeta, a kao što to cesto biva, mnoge su fotografije zanimljive upravo zbog svoje egzoticnosti. Najviše pogadaju fotografije s ratnom tematikom, a detalji prisutni u njima otkrivaju nam da je svijet zaista postao globalno selo.

Matteo Cardin roden je u Italiji, a živi i radi u Puli. Studirao je fotografiju u Melbourneu, a posebno mu leži dokumentarni žanr. (B. VINCEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter