Promatranje onih koji promatraju i druge teme

ETNOFilm će ugostiti i večer indijskog plesa
ETNOFilm će ugostiti i večer indijskog plesa

Uz 37 filmskih naslova pristiglih iz 27 zemalja svijeta, koje će rovinjska kao i sva ostala zainteresirana publika, od 28. do 30. travnja imati priliku besplatno pogledati na 8. izdanju Međunarodnog festivala etnografskog filma - ETNOFILm, organizator najavljuje i druge atraktivne sadržaje.

Izložba i plesni program

Tako će pored filmova koji će se prikazivati na 8. ETNOFilmu i u rovinjskom Multimedijalnom centru, publika imati prigode uživati i u izložbi Emanuela Mathiasa pod nazivom "Primatolog /o odabiru primjerene distance", "Večeri indijskog plesa" na kojoj će se predstaviti renomirana indijska plesačica Smt. Chitra Arvind sa svojom kćerkom Kumari Alar Arvind, otkačiti se na završnom partyju i u društvu s Gdin. Smeđim Šećerom, nepatvorenim vinilnim DJ-om. Također, tu je i radionica Željke Jelavić "Obitelj nekad i danas".

Izložba, odnosno projekt "Primatolog/o odabiru primjerene distance", koja će se upriličiti u Galeriji sv. Tome (28. travnja u 20 sati), je posvećena skupini primatologa i etnologa koje je umjetnik pratio na njihovom istraživačkom putu u Indoneziji. Upravo, promatranjem onih koji promatraju, sami istraživači postali su predmet istraživanja, pri čemu se otvorilo pitanje do koje mjere je moguće učiniti vidljivim složeni istraživački proces na terenu korištenjem umjetničkih alata.

Dan kasnije, dakle 29. travnja, slijedi i Večer klasičnog indijskog plesa u gradskom kazalištu "Antonio Gandusio". Na daskama koje život znače, s početkom u 20 sati, zaplesati će, a u povodu Svjetskog dana plesa, renomirana indijska plesačica Smt. Chitra Arvind sa svojom kćerkom Kumari Alar. Kroz audio-vizualno putovanje publika će imati prigode doživjeti Bharatanatyam i Kathak u svojim najčišćim formama i originalnim koreografijama starih gurua iz Indije.

Smeđi Šećer za kraj

Tijekom ETNOFilma, najavljen je i specijalni program za mlađu publiku. Riječ je o radionici filmske analize koja će se odvijati pod vodstvom više kustosice Željke Jelavić, voditeljice muzejske edukacije u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Na radionici organiziranoj za rovinjske osnovce na temu "Obitelj nekad i danas" cilj će biti potaknuti učenike na promišljanje o dinamičnim promjenama u obiteljskim odnosima, o povijesnom i kulturnom kontekstu obiteljskih odnosa te povezivanju osobnog iskustva sa širim društvenim i kulturnim kontekstom kroz niz analiza audiovizualnih primjera i zajedničkih rasprava. Kao temelj za promišljanje teme, odnosno radionice koja će se održati u četvrtak, 28. travnja s početkom u 9.45 sati u MMC-u poslužit će hrvatski etnografski film "Jedan dan u turopoljskoj zadruzi" autora Draga Chloupeka i Aleksandra Gerasimova, snimljen 1933. godine.

Kao šećer za kraj ovogodišnje edicije ETNOFilma, koji je plod suradnje Etnografskog muzeja Istre i grada Rovinja, završni je party, odnosno festivalsko druženje u restoranu "Los Amigos" a koje će "začiniti" gdin. Smeđi Šećer eklektičnom selekcijom vinila. Smeđi Šećer nepatvoreni je vinilni DJ koji od 2007. godine podastire riječke plesne podije uzavrelim funkom, soulom i dancefloor jazzom s 45ica, fleksica i ostalog roda opskurnih vinila. Ulaz na završni party koji starta u 22 sata otvoren je i slobodan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter