Proljetnu euforiju unesite i u svoj dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proljece je stiglo i njegovo snažno djelovanje na psihu i raspoloženje sve je izražajnije sa svakim novim suncanim danom. Pozitivnu energiju i dobre proljetne vibracije unesite u vlastiti dom te ugodaj zimske topline zamijenite prozracnošcu i razigranošcu.

Budenje prirode ostavlja duboke tragove u ljudskoj psihi, i to na najbolji moguci nacin - stvaranjem nove energije, osviještenosti te željom za aktinošcu, druženjem i boravkom u prirodi. Proljece je zasigurno najbolji period u godini za preuredenje stana i to upravo zbog pozitivne energije koja se stvara svuda oko nas te nas cini raspoloženima i kreativnima.



Dobra volja i mnoštvo ideja, koje cete s lakocom provesti u djelo, odraz su proljetne euforije koju treba iskoristiti. Osim toga, priroda i svi procesi koji se oko nas pocinju dogadati inspirativni su svojim oblicima, bojama i strukturama te ih je poželjno unijeti u okruženje doma da bi proljetni ugodaj bio potpun.

Proljece je idealno vrijeme za oslobadanje od svih suvišnih stvari i komada namještaja koji zagušuju prostor. Prozracnost, kao tipicna karakteristika proljeca, podiže kvalitetu stanovanja te je potrebno težiti uspostavljanju upravo olakšanog i fluidnog prostora. Možda cete se teško rastati od nekih dragih, ali nepotrebnih stvari, no rastereceni prostor bit ce vam zasigurno još draži!



Nakon toga pokušajte uspostaviti kvalitetniji prostorni odnos promjenom dispozicije elemenata u prostoru. Postavljanjem garniture za sjedenje na suprotnu stranu, promjenom položaja stola za blagovanje ili uvodenjem nove komode prostor ce dobiti osvježeni ugodaj. Zacinite ga i novim detaljima - slikama na zidovima s motivima proljeca, apstraktnim skulpturama koje stiliziraju oblike iz prirode ili proljetnim cvijecem.

Proljetnu atmosferu i osvježenje doma možete nadopuniti licenjem zidova. Boje poput nježne zelene, žute, plave ili ljubicaste karakteriziraju rano proljece i vrlo su ugodne u prostoru. Paleta proljetnih boja poželjna je kao motiv i u elementima namještaja te dekorativnih tkanina. Igra bojama ne zahtijeva ulaganje puno truda i novca, ali je jedna od najzapaženijih u interijerskim zahvatima. Stoga, ne oklijevajte - obojajte dom u boje proljeca!



Najizraženiji proljetni motivi su biljni, zbog prirode koja doživljava snažnu transformaciju i ponovno radanje. Primjenom biljnih i cvjetnih motiva na sjedecim garnituram i stolcima, dekorativnim zastorima ili zavjesama, ukrasnim jastucicima ili podnim prostirkama, bit cete u skladu s proljetnim ugodajem koji je svuda oko vas.

Uz sve vece ili manje preinake koje ste odlucili napraviti, ne zaboravite unijeti što vecu kolicinu prirodne svjetlosti u prostor. Upravo je ta svjetlost ono što nas pokrece i budi novu energiju u nama. Prozracne zavjese ili potpuno otvoreni prozori s dekorativnim zastorima na rubovima unijet ce proljetno sunce i vedrinu. Otvorite prozore, duboko dišite i dopustite proljecu da ispuni vaš dom ljepotom i snagom koju samo ono posjeduje. (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter