Proljetno cvijeće - vesele boje tjeraju zimu

Jaglaci (V. MEDVEDEC)
Jaglaci (V. MEDVEDEC)

Ne samo da su stale one grozne kiše i više nema snijega, nego se i naši dosad hladni i "mrtvi" vrtovi i balkoni konačno bude. U rasadnicima i trgovačkim lancima naveliko se po pristupačnim cijenama mogu kupiti sadnice prvog cvijeća koje još uvijek može podnijeti hladnije temperature i jutarnji mraz.

Među njima primat svakako imaju jaglaci. Evo nekoliko savjeta kako da jaglaci dugo cvjetaju i, budući da su trajnice, održe se za sljedeću godinu.

- Jaglac ne voli toplo, zato treba biti na prozoru, balkonu ili vrtu. Dobro ga je staviti u veću posudu ili posaditi neposredno u vrt, onda ga je dovoljno zalijevati jednom tjedno, ako ne, onda svaki drugi dan.

Ako je proljeće hladnije, cvjetat će do svibnja, kada već ima puno različitog cvijeća, a poslije neka ostane u zemlji, razveselit će vas opet dogodine, preporučuje vlasnica rasadnika u selu Kava Orjeta Marušić. 

Za one koji su lani ili zimus pripremili gomolje zumbula, tulipana, sunovrata ili narcisa u zemlji, dvojbe nema. Treba ih tek lagano okopati da bi njihove nježne stabljike bez problema rasle i razvijale se, a sav uloženi trud isplati se kada se rascvjetaju i zamamno zamirišu na prolazu u kuću ili u teglicama na prozoru ili balkonu. Mnogi prolaznici neće odoljeti pa će zastati na tren da odmore oči na svoj toj ljepoti.

Ako sadite lukovice u vrtu, zemlju najprije očistite od korova, a potom obogatite gnojem. Ako je vlažna, pomiješajte je s pijeskom ili tresetom. Pritom više biljke, poput sunovrata i tulipana, sadite iza niskih (visibaba ili šafrana) kako bi sve primale dovoljno svjetlosti, ali i imale prostora za rast. Zumbuli zahtijevaju dobro drenirano tlo. Ako ih morate posaditi u "teško" tlo, umiješajte malo oštrog pijeska u tlo. Podnose i sunčana mjesta i djelomično zasjenjena.

Pravilo je da se cvjetovi odmah nakon cvatnje uklone kako se snaga ne bi trošila na stvaranje nepotrebnog sjemena. Listovi ostaju sve dok ne požute, jer moraju ispuniti važnu zadaću prihrane lukovice. Kad ocvate nastavite s njegom dok listovi ne uvenu, a slijedeće godine tu lukovicu posadite u vrt. (V. MEDVEDEC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter