Proljetno budenje uz Michael Formanek Quartet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jazzbina je sinoc u Pulu dovela dašak atmosfere iz klubova u velikim gradovima: koncertom Michael Formanek Quarteta otvoreno je proljetno pakiranje Jazzbine.

Naravno, jazz nije glazba za široke mase, vec za nekoga kome se stvarno svida, stoga Jazzbina, odnosno "njen" prostor, dvorana Doma hrvatskih branitelja, ima tocno onoliko mjesta koliko je potrebno da atmosfera bude intimna, a pažnja fokusirana.

Postoji lijepa engleska rijec, cosy (ugodan). Takav je i prostor ove dvorane, koja je za potrebe Jazzbine transformirana do neprepoznatljivosti u klub, ugodne atmosfere, prigušenog svjetla i predivnih kožnih stolica iz 60-ih godina prošlog stoljeca, koje bi rado prigrlio neki dizajner i uvrstio u svoj portfolio.

U taj prostor, na neveliku binu dobro su se uklopili njujorški jazz virtuozi koji predvodi Formanek, basist kojeg odlikuje kreativna improvizacija, snalažljivi jazz skladatelj i voda sastava. Bilo je to sat i pol free jazz svirke, tijekom koje su se kao nekom telepatijom mijenjali tempo, stil i atmosfera. Koncert je bio zahtjevan, poput matematickog zadatka, no što je dulje trajao, to je više privlacio publiku.

Vladala je pomalo cudna atmosfera, u kojoj su se sa stilom sviranja i glazbe mijenjale emocije i raspoloženja publike; nekonvencionalnim glazbenim strukturama krasile su je impresivne solo dionice saksofonista Tima Bernea, ali i one gotovo meditativne bubnjara Geralda Cleavera, dok je klavijaturist Craig Taborn poput nekog dobrog duha komunicirao sa strastvenim Formanekom.

Oni vole eksperimentirati, a dobro uho prepoznalo je da je Formanek okupio neke od najtalentiranijih glazbenika na modernoj jazz sceni. Širok raspon glazbenih interesa vode potvrduje i cinjenica da je svirao s glazbenicima poput Cheta Bakera i Elvisa Costella.

Formanek iznenaduje, spaja nespojivo u harmonican slijed, koji publiku vodi od oduševljenja do cudenja. I u trenutku kad su završili, dobili su takav aplauz da je Formanek u cudu komentirao kako je mislio da im se nisu svidjeli, no izašli su i na bis, koji je na publiku djelovao kao proljetno budenje.


Podijeli: Facebook Twiter