Proljetni ples klobuka i meduza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih dana šetaci pulskim priobaljem svjedoce fascinantnoj proljetnoj pojavi klobuka i meduza, koji doslovno preplavljuju uvalice od Zlatnih stijena do Verudele.

Strucnjaci isticu da je to uobicajena pojava u ovo doba godine kada se more polagano zagrijava, a klobuci i meduze dodatnu pažnju privlace zato što pocinje sezona kupanja. Oni ostaju na površini, dakle vidljive kupacima, sve do srpnja kada se polako pocinju povlaciti u morske dubine. Njihovi potomci postaju aktivni u iducem ciklusu.

Pulski podvodni fotograf, zaljubljenik u more i podmorje Marinko Babic je ljepote podmorja ovjekovjecio na jedan drugaciji nacin, ispod površine vode.

- Zadnjih dana na pulskim plažama doista su prisutne meduze u velikom broju. Rijec je zapravo o uhatim klobucima aurelia aurita koje je lako prepoznati po cetiri kruga u središtu klobuka. Medu njima je i nešto meduza iz roda aeequorea i tek poneka morska pluca, rhizostoma pulmo. Sve tri vrste su bezopasne za covjeka, a pojava je uobicajene za ovo doba godine, kaže Babic te poziva sve hrabrije kupace kojima ne smeta još prohladno more da uživaju u bojama i oblicima ovih gracioznih stanovnika Jadrana. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter