Proljetni Monte Libric u Circolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Monte Libric, koji je stigao do svog petog izdanja, održat ce se prvi put u novom terminu, izvan Sajma knjige, u cijem je sastavu nastao. Monte Libric bit ce ove godine na programu od 24. do 29. travnja, a i lokacija održavanja bit ce nova - pulska Zajednica Talijana Circolo, umjesto u dosadašnjim prostorima Doma hrvatskih branitelja.

- Prvo samostalno izdanje predstavit ce i novo programsko usmjerenje festivala. Multikulturalna Istra pruža mogucnost stvaranja snažnog regionalnog festivala za djecu i dovodenja u Pulu kako autora tako i nakladnika iz šire regije. Ove godine poseban fokus je na talijanskoj književnosti za djecu, a velik dio programa i radionica bit ce dvojezican (na talijanskom i hrvatskom jeziku).

Veliku pomoc u ostvarivanju ovog dijela programa organizatori su dobili od Talijanske unije, talijanskih škola i vrtica te nakladnicke kuce Edit iz Rijeke, koja ce u Pulu donijeti veliki izbor talijanskih knjiga za djecu najboljih talijanskih nakladnika, kazala je zacetnica i organizatorica Librica Slavica Curkovic.

Circolo ce tako postati bajkoviti djecji grad knjige. U okviru programske koncepcije najavljeni su najrelevantniji hrvatski djecji autori, kako književnici tako i ilustratori. Ovoga puta oni ce biti u višestrukim ulogama: predstavit ce se kao autori, a bit ce i voditelji raznih kreativnih radionica. Hrvatskim autorima pridružit ce se i talijanski autori za djecu.

U popratnim programima su brojne kreativne radionice, igrani i animirani filmovi, scenske igre, lutkarske igre, putovanje u svijet starih knjiga, ali i strucni skupovi i okrugli stolovi u kojima ce sudjelovati pedagozi i knjižnicari iz cijele Hrvatske.Više od 50 hrvatskih nakladnika izložit ce rekordne 2.000 naslova.

- Po uzoru na pulski sajam, i Monte Libric odlucio je nulti dan obilježiti kao dan knjižnicara. Tako ce Libric otvoriti svoja vrata 23. travnja knjižnicarima školskih knjižnica i djecjih odjela narodnih knjižnica te ce oni prvi imati uvid u izbor knjiga koji je ove godine odabrala voditeljica prodaje Olivera Toic, rekla je Curkovic.

Monte Libric stvara mala ekipa s pulskog sajma predvodena Slavicom Curkovic: Mauricio Ferlin, Olivera Toic, Marko Bolkovic, Magdalena Vodopija, Miodrag Kalcic, Tina Zenzerovic i Rea Korani. Pokrovitelji Monte Librica su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Talijanska unija. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter