Proljetna delicija po promotivnim cijenama

Dani šparoga
Dani šparoga

Svjesni da je eno - gastro ponuda dodatni mamac turistima za dolazak na buzetsko područje, u Turističkoj zajednici Buzeta već tradicionalno u suradnji s ugostiteljima, Udruženjem obrtnika te Gradom Buzeta organiziraju Dane šparoga koji će započeti 1. travnja i trajat će sve do 7. svibnja, kada je sezona šparoga na vrhuncu.

Za vrijeme manifestacije moguće je kušati raznovrsna jela sa šparogama po promotivnim cijenama. U buzetskom TZ-u za sve ugostiteljske objekte koji su se uključili u manifestaciju tiskali su letke i menije. Cijene menija se kreću već od 70 kuna po osobi do 120 kuna, no u nekim se doduše rijetkim restoranima cijene penju i do 350 kuna kada se uz šparoge kombiniraju tartufi.

Posjetitelji će moći uživati u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi istarske samonikle šparoge, a osim tradicionalne fritaje sa šparogama, ugostitelji su se potrudili i kreirali i neka nova jela poput gnudija sa tartufima i šparogama, salate sa šparogama, mladim špinatom i prepeličjim jajima, filea brancina sa kremom od šparoga, ali i nedeve s umakom od šparoga.

U Dane šparoga uključeno je dvanaest ugostiteljskih objekata - restoran hotela Fontana, hotela Vela Vrata i Stara oštarija, konobe Đino, Sveti Ivan, Most i Old River, Pizzeria Ježić, svi iz Buzeta, konoba Volte iz Kozari, Santa Terra iz Sovinjaka, restoran Toklarija iz Sovinjskog Polja, Ročka konoba iz Roča, konoba Kolinasi iz Kolinasi te Humska konoba iz Huma.

Dani šparoga samo su jedna od gastro manifestacija u nizu kojima se nastoji ujedno i promovirati pravilo sezonalnosti u gastronomiji. Do sada su na buzetskom području održani Dani tartufa i Dani divljači.

Buzet je pretprošle godine ušao među pet finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu lokalne gastronomije i turizma. - Upravo smo u povodu ulaska među pet finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu lokalne gastronomije i turizma u 2015. godini, odlučili zajedno sa ugostiteljskim objektima kreirati promotivne menije na bazi šparoga, a suradnja se nastavlja i između samog ugostitelja te lokalnog proizvođača čiji se proizvodi koriste za spravljanje jela od jaja, brašna, vina, maslinovog ulja do tartufa, rekla je Mila Nežić iz buzetskog TZ-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter