Proljetna cišcenja širom Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo tristo buzetskih volontera ukljucilo se u jednodnevnu kampanju Zelena cistka - jedan dan za cisti okoliš na više od deset lokacija.

Gradani, predstavnici mjesnih odbora, lovci, clanovi Kluba mladih i drugih buzetskih udruga, prikupili su 17 tona željeznog otpada, napunili petnaestak kontejnera te ocistili i uredili velike površine. Ulogu koordinatora na buzetskom podrucju preuzeo je Grad Buzet koji je time na jedan dan objedinio brojne ekološke akcije istarskog sjevera.

Obrazovne institucije ukljucile su se u petak, Djecji vrtic "Grdelin" sa radionicom izrade glazbenih instrumenata od otpada pod nazivom "I smecu smo dali glas", Osnovna škola Vazmoslava Gržalje cišcenjem okoliša i sadnjom žive ograde u okolici svoje škole te Srednja škola cišcenjem smeca na padinama starogradske jezgre.

U sklopu proljetne eko-akcije "Neka moja Istra blista - Naj nan Buzeština bije lipa cista" proteklog vikenda, tjedan dana ranije nego prethodnih godina, održan je cetvrti po redu "Samanj od rož". (G. C. Š.)

Proljetno pospremanje okoliša

Tradicionalne ekološke akcije koje Grad Rovinj provodi svakog proljeca ove su se godine odvijale u sklopu globalne akcije "Zelena cistka". Cistilo se od nekadašnje željeznicke stanice do bolnice te oko gradskog groblja, za što su bili zaduženi eko-muzej Kuca o batani, rovinjski izvidaci i klub mladih IDS-a. Park šumu Zlatni rt uredivao je eko-tim Strukovne škole Eugena Kumicica, biciklisticku stazu od autokampa Polari do Kokaletovice djelatnici Komunalnog servisa, a Lucka uprava Rovinja bila je zadužena za cišcenje morskog dna na podrucju luke.

Istovremeno je u okviru akcije "Neka moja Istra blista" Turisticka zajednica grada Rovinja organizirala i tradicionalnu besplatnu podjelu sadnica i cvijeca za gradane Rovinja. Cvjetna se akcija održala na platou ispred turistickog ureda, gdje se vec prije deset stvorio red gradana koji ce s 1500 podijeljenih sadnica lavande, ružmarina, salvije, santoline, verbena, pelargonija, surfinija te ljetnica poput begonija, petunija i vodenica ukrasiti svoje balkone, dvorišta i vrtove.
(M. Me.)

Probijen put do uvale Salamuštica

Neprohodan put dužine dva kilometra od Raklja do uvale Salamuštica ocistili su i raskrcili u subotu mještani i clanovi tamošnjeg DVD-a. Tom akcijom se osigurao pristup lokaciji u slucaju požara, ali i dobila atraktivna šetnica ili biciklisticka staza do prekrasne uvale kojoj se dosad moglo pristupiti jedino s morske strane. Rakalj je zahvaljujuci akciji dobio još jednu uvalu u cijim ce carima uživati mještani, ali i turisti koji sve više posjecuju taj dio Istre. Za vikend se ponovno planira slicna akcija odnosno cišcenje Bataraškog puta, a do sezone na cijelom podrucju Marcane održat ce se slicne akcije u dogovoru sa mještanima i clanovima DVD- a Marcane. (T. G.)

Ocišceno divlje odlagalište


U povodu Dana planeta Zemlje clanovi Nezavisne liste opcinskog vijecnika Miljenka Vidica i neformalne udruge mladih Nedešcine u subotu su ocistili divlje odlagalište smeca u šumarku uz cestu Nedešcina - Šumber. Djelatnici Komunalnog poduzeca Prvi maj Labin odvezli su na Deponij komunalnog otpada Cere dio od desetak kontejnera skupljenog otpada, a s ostatkom ce to uciniti tijekom ovog tjedna. Nakon uspješno provedene akcije ekipa je najavila nove "obracune" s divljim odlagalištima otpada u opcini. (R. S.)

Akcije u i oko Umaga

Nedavno pisanje Glasa Istre i drugih medija o planinarskom putu Umag kojemu je zbog okolnih ilegalnih deponija otpada prijetila opasnost od oduzimanja statusa medunarodnog planinarskog puta potaknulo je veliku akciju cišcenja tog podrucja te duž šumskih putova u naseljima Murine, Galici i Sveti Vid. U povodu Dana planeta Zemlje prirodu su pocistili djelatnici Hrvatskih šuma - Uprave šuma podružnice Buzet, u cijem je vlasništvu zemljište, i clanovi Planika, kojima se pridružio i predsjednik županijskog planinarskog saveza Vladimir Rojnic.

Grad se s još dvije akcije pridružio akciji Zelena cistka. Mjesni odbor Punta i Udruga podvodnih ribolovaca Umaga cistili su podmorje na potezu od ACI Marine do centra grada. Najviše aktivnosti su gradska uprava i djelatnici Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" imali na cišcenju podrucja Zlatoroga. Predsjednik MO Punta Floriano Brencic je kazao da su u moru i na obali pronašli manje otpada nego prethodnih godina, što nije cudno, buduci da ih redovito ciste vec tri godine. No, kolicina odbacenog smeca još je uvijek zabrinjavajuca. (K. F.)

 


Podijeli: Facebook Twiter