Proljeće uranilo mjesec dana

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Alergičari ovih dana moraju biti oprezni jer ih, prema peludnoj prognozi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, narednih dana očekuje visoka koncentracija peludi čempresa. To znači da će sve alergične osobe imati tegobe te se stoga moraju pridržavati uputa liječnika. Peludi trava i korovi, za sada, još uvijek nema. Je li tome razlog preuranjeni dolaska proljeća?

Temperature primjerenije kraju ožujka

Petar Radovan s popularnog portala Istramet veli kako je proljeće doista uranilo i to gotovo mjesec dana. Takvo stanje, navodi, možemo zahvaliti visokim temperaturama zraka i izostanku jačih mrazeva.

- Vrijednosti temperature zraka koje mjerimo ovih dana primjerene su sredini ili posljednjoj trećini ožujka. Tako je jučerašnja prosječna temperatura zraka (dnevna) u Puli iznosila 13 celizijeva stupnjeva, a u Pazinu 11,3, dok je nekidan u Rovinju izmjereno čak 17 stupnjeva, veli Radovan i dodaje da oborina također ima u izobilju, a nakon ekstremno sušnog prvog dijela zime, uslijedila je ekstremno kišovita druga polovica. Dakle imamo ekstrem za ekstremom!

Što se tiče izgleda vremena za iduće razdoblje, iz Istrameta upozoravaju da se ipak trebamo pribojavati jačih udara hladnoće, o čemu su i pisali na svome portalu. Potvrđuje to i jučerašnja hladna fronta koja je u ranim jutarnjim satima prošla preko našeg područja te cijeloj Puljštini donijela jak vjetar i tuču.

- Iako će ova klimatološka zima (prosinac, siječanj, veljača) završiti kao iznadprosječno topla, to ne znači siguran izostanak jakih marčanih bura i mrazeva. Prema trenutnim prognostičkim modelima jačih zahlađenja nema na vidiku, no pred nama je još punih pet dana veljače i cijeli ožujak, tako da ima vremena za "ledena" iznenađenja, zaključuje Radovan.

Zahvaljujući iznadprosječno toplom vremenu i izostanku jačih zahlađenja, priroda se ubrzano budi. Vegetacija je tako značajno uranila, a tome najbolje svjedoče šparuge i bljušti kojih je već protekli tjedan bilo na tržnicama, a u većem ih se broju može naći na osunčanim mjestima uz obalu, ali i na Buzeštini i Labinštini.

No, ranije buđenje prirode nekima donosi i probleme. Posebice alergičarima kojima su se tegobe počele javljati ranije no inače. To potvrđuje i program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Pule koji je započeo još 2014. godine. Uzorkivač za pelud smješten je na zgradi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Nazorovoj ulici u Puli, a uzorci se uzimaju dvaput tjedno tijekom cijele godine. Na temelju dnevnih preparata i s obzirom na najavljene meteorološke prilike izrađuje se peludna prognoza za slijedećih nekoliko dana.

Inovativne tehnologije u službi zdravlja

Inače, praćenje koncentracije peludi u zraku važno je jer je pelud jedan od najznačajnijih prirodnih alergena i može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene tegobe. Upravo zbog toga alergične osobe na raspolaganju imaju i takozvanu "Alergo Alert", inovativnu mobilnu aplikaciju koja je razvijena od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s partnerima, a cilj joj je redovito praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku. Aplikacija je besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. Izradom korisničkog računa ili povezivanjem s osobnim Facebook profilom, korisnici Alergo Alerta dobivaju obavijesti o biljkama čija im pelud stvara najveće zdravstvene probleme. Postoji također i mogućnost prijavljivanja lokacija na kojima se nalaze alergene biljke. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije pristupio je ovoj aplikaciji početkom siječnja 2015. godine te svakodnevno daje podatke o koncentraciji peludi u zraku grada Pule.

Savjeti za alergičare

Peludna groznica objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis. Simptomi su svrbež, pečenje i suzenje očiju, kihanje, šmrcanje, osjećaj punoće i neprohodnosti nosa, svrbež nosa, obilniji vodenasti iscjedak te smanjenje ili nedostatak njuha. U razdoblju koje je kritično za alergiju na stranicama Zavoda za javno zdravstvo savjetuju ne zadržavati se tijekom lijepa, suha vremena u poljima, livadama, šumi ili parku. Zatvoriti prozore, tijekom sezone cvatnje ne baviti se radovima u vrtu, u polju i na livadi, te sportskim aktivnostima.

Nadalje, prije spavanja treba oprati kosu, jer će pelud inače pasti na jastuk, a s jastuka će se prenijeti u oči, nos i pluća.

Odjeća koja se nosi tijekom dana ne smije se skidati u spavaćoj sobi. Trebalo bi što više boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, četkati i prati kućne ljubimce, jer i oni također skupljaju pelud. Ne sušiti rublje na zraku u vrijeme najveće polinacije te vani nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana.

Šetnje se pak preporučuju kada kiši i neposredno poslije kiše.

I na kraju, no ne manje važno, treba redovito uzimati terapiju propisanu od liječnika. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter