Proljeće u novčaniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Topli prosinac donio je neočekivane uštede u istarskim kućanstvima. Smanjena je potrošnja plina, kao i drugih energenata,  pa će manji računi za režije oraspoložiti brojne građane navikle na oštre zimske udare na vlastiti novčanik. Iako topla zima, po prognozi meteorologa, neće potrajati, podaci pulske plinare pokazuju da se do sada uštedjelo oko sedamdeset tisuća kubika plina.

Naime, od početka godine do 30. prosinca u Puli je potrošeno 915.440 kubičnih metara gradskog plina, što je znatno manje nego pretekle 2014. godine. Tada je potrošeno 985.148 kubičnih metara plina, dok su prethodne godine bile još rastrošnije. U 2013. godini potrošeno je 996.852 m3 plina, dok je 2012. godine "otišlo" 1.023.225 kubičnih metara plina.

U novigradskom Butanu, poduzeću koji prodaje ukapljeni plin za kućanstva, nemaju brojčane podatke o prodaji plina ali potvrđuju kako je i kod njih manja prodaja butan plina za punjenje kućnih tankova.

Tvrtka Ina, koja također prodaje ukapljeni plin na području Istarske županije, ne otkriva podatke o količinama prodanog plina, što obrazlaže "poslovnom tajnom".

Potrošnja električne energije na području koje opskrbljuje "Elektroistra" nije smanjena, ali ni povećana tijekom prosinca. Kako javljaju iz HEP-a, na području što ga opskrbljuje "Elektroistra" u prvoj polovici mjeseca potrošeno je oko 48 milijuna kilovatsata. S obzirom da je u prosincu 2014. godine potrošeno 95 milijuna kWh, očito je potrošnja električne energije na lanjskoj razini.

"S obzirom na relativno visoke temperature zraka za ovo doba godine, za očekivati je da će ukupna potrošnja električne energije u prosincu 2015. biti na razini prošlogodišnjeg prosinca," poručuju iz HEP-a.

Toplo vrijeme ipak neće potrajati predugo. Prema prognozi Istrameta, drugi dio tjedna obilježit će pravo zimsko zahlađenje uz buru. Jutra će u Istri biti hladna, između minus 3 i 4 stupnja, dok će dnevna temperatura biti do sedam stupnjeva. Nakon toga, prema prognozi Petra Radovana s Istrameta, "ulazimo u oborinski period uz turbulentne izmjene juga i bure u kojima neće nedostajati meteoroloških zanimljivosti."

S tim će promjenama, očito, okončati i "proljeće" u novčanicima i plaćanju troškova grijanja. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter