Proljeće i crno-bijeli svijet


Kažu da ništa nije tako crno i bijelo, već da je idealna sredina, dakle sivo, zar ne? Kada je moda u pitanju, zima je dominantno siva i to vremenski, kromatski i stilski. Stoga će proljeće koje nas tradicionalno podsjeća na boje, bogate neonske nijanse, mekane bombonaste pastelne boje, šarene ili pak 3D printeve ove sezone "procvjetati" u samo dvije boje, crnoj i bijeloj.

Crno i bijelo je svojevrsna protuteža i subverzija dominantnom koloritu i stilski postulat vječne elegancije, poput male crne haljine koja ne prodefilira kod svakog kreatora na modnoj pisti ali je uvijek tu negdje u kolekciji i njena svrha se zna, tako je i crno-bijela kombinacija, koliko god da se moda mijenja, uvijek klasika koja je u trendu.

Bez sumnje, u sezoni koja dolazi naći će se i žive boje, no ovaj put one su tek u drugom planu, jer su mnogi dizajneri ove sezone odabrali grafičku kombinaciju crne i bijele. A u vremenima kada je eksperiment itekako rizičan, crno-bijela kombinacija siguran je potez - uvijek izgleda bezvremenski, svjež je i predvodi u svemu, od svečanih haljina do vrućih hlačica. Osim toga, jednostavnost je jedan od najboljih aduta, a izreka "manje je više" uvijek prolazi pa ta jednostavna, uvijek moderna kombinacija, priliči svima i u svakoj prilici. Vječna, klasika koja traje, i rijetko kad dosadi. Kombinacija (ne) boja koja se prvi put pojavila u kolekciji Coco Chanel i od tada je vječno na sceni, koja samo stilski varira i dio je svačijega stila.

Crno-bijelo proljeće varirat će samo u grafizmima i kombinacijama, a klasični sklad crne i bijele primjećivat ćete uvijek i svugdje. Sve je krenulo od Louis Vuittona koji je sakoima i jaknama poput šahovske ploče nametnuo trend. Balmain nije odolio kostimima u stilu Harlekina, a Marc Jacobs ove se sezone odlučio za crno-bijele haljine s elementima op-arta. Karl Lagerfeld se pak poigravao predimenzioniranim bijelim perlama na malom klasičnom crnom Chanel kostimiću.

Kada je crno-bijelo u igri, na pisti ili u ormaru sve igra - okomite crno-bijele pruge spajaju se sa vodoravnim, crno-bijele točke sa crno-bijelim linijama, crno bijeli cvjetovi i beskrajni crno-bijeli svjetovi. Ako je i to previše, dovoljna je crna haljinica, majica i mala bijela kragna, pa će čednost postati stilski evergreen. Za šik više nije dovoljna samo crna. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter