Prolivena krv ne da se obrisati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne može se nicim obrisati krv koja je ovdje prolivena ni sramota koja je time pricinjena Hrvatskoj. Porucio je to predsjednik Republike Ivo Josipovic u Varivodama, selu u Opcini Kistanje, u kojemu su 28. rujna 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske pobili devet civila srpske nacionalnosti. Predsjednik Josipovic prisustvovao je otkrivanju novoizgradenog kamenog spomenika žrtvama i prvi je visoki državni dužnosnik koji je došao u Varivode i izrazio žaljenje zbog ratnog zlocina pocinjenog nad mještanima punih mjesec i pol nakon "Oluje".

- Trebamo reci da su Dušan Dukic, Špiro Beric, Jovo Beric, Jovan Beric, Radivoj Beric, Marija Beric, Milka Beric i Mirko Pokrajac ubijeni ovdje kada nije bilo ratnih operacija. Oni su nevine žrtve osvete koja se nije smjela dogoditi, rekao je Josipovic. Komentirao je i cinjenicu da ni 15 godina od zlocina u Varivodama pocinitelji nisu otkriveni i kažnjeni te podsjetio da ratni zlocini ne zastarijevaju.

- Znamo koje probleme imamo u pravosudu i istragama koje se vode. Sve to predugo traje. Došlo je vrijeme da se krene brže i kvalitetnije, porucio je predsjednik.

Gradnju kamenog spomenika s pravoslavnim križem na vrhu i plocom s imenima žrtava inicirali su i uz pomoc donatora financirali Opcina Kistanje i Srpsko narodno vijece nakon što je u travnju ove godine polomljen drveni spomen-križ. Uz predsjednika Ivu Josipovica vijence su položili ministar obrazovanja Radovan Fuchs u ime Vlade, predsjednik Srpskog narodnog vijeca i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, clanovi obitelji ubijenih, a paroh ?orde Veselinovic održao je pomen za žrtve.

Pupovac je posebno istaknuo da su Varivode samo jedno od mjesta u Hrvatskoj u kojemu su pocinjeni ratni zlocini nad srpskim civilima.

- Pravosude je neefikasno tamo gdje se ljude ubija, ali je efikasno u kažnjavanju obitelji žrtava, kojima se odbijaju odštetni zahtjevi te ih se kažnjava placanjem sudskih troškova, rekao je Pupovac.

Mještani Varivoda i obitelji ubijenih pozdravili su dolazak predsjednika Ive Josipovica izrazivši nadu da ce njegove rijeci nadležne institucije natjerati da konacno uhite i kazne pocinitelje zlocina.

- Ocekujem da ce pravda uslijediti, a ne da se nas kažnjava placanjem sudskih troškova, rekao je Jovan Beric, kojemu su u Varivodama ubijeni roditelji Radivoj i Marija Beric.


Podijeli: Facebook Twiter