"Prolaznici" Dubravka Grakalica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rodeni Puljanin i dopisnik Glasa Istre iz Zagreba Dubravko Grakalic predstavio se u Samoboru, u kojem danas živi, izložbom fotografija nazvanom "Prolaznici", postavljenom u Foto galeriji Lang.

Grakalic je fotografski entuzijast još od srednje škole, a fotografije je objavljivao u domacim i inozemnim fotomagazinima i knjigama. U ovoj galeriji, jedinoj specijaliziranoj za suvremenu fotografiju u Hrvatskoj, izložio je trideset "street" fotografija, snimljenih uglavnom u Zagrebu izmedu 2001. i 2011. godine.

Naziv izložbe odnosi se na ljude koje je snimio kao i na, kaže, prolaznost svakog od nas. Fotografije su snimljene klasicnim fotoaparatima s crno-bijelim filmom koji je autor sam obradio, što po njegovim rijecima jamci njihovu neponovljivost. Galerija Lang ce upravo s ovom izložbom gostovati na Artexchangeu u Rovinju krajem svibnja.

Ovo je Grakaliceva prva izložba uopce - prije toga je fotografije objavljivao u casopisima i knjigama.

- Fotografiranje mi je prilika da zabilježim i komentiram svoj dio stvarnosti. I ostale su moje fotografije ovako dokumentarne, uglavnom crno-bijele. Fotografija je komentar stvarnosti, ali mislim da su fotografije iskrenije od politickog novinarstva, rekao nam je Grakalic, kojem ljudi kažu da su zadovoljni onim što su vidjeli, cak i iznenadeni. Vele da su njegove fotografije bezvremenske i podsjecaju na radove ceških autora, no, uzvraca on, svatko ima svoju interpretaciju. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter