Prolazak kroz vrata uzrokuje zaboravljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurno ste doživjeli frustraciju da kod ulaska u sobu zaboravite što ste htjeli uciniti, uzeti ili pronaci.

Profesor psihologije Gabriel Radvansky s americkog sveucilišta Notre Dame u novom istraživanju sugerira da te rupe u pamcenju uzrokuje prolazak kroz vrata.

"Ulazak ili izlazak kroz vrata služi kao 'granica dogadaja' u umu, koji razdvaja epizode aktivnosti i pohranjuje ih u memoriju", objašnjava Radvansky. "Prisjecanje odluke ili aktivnosti koje je napravljena u drugoj sobi je teško jer je vec pohranjena u zaseban odjeljak pamcenja", dodao je.

Studija je nedavno objavljena u americkom casopisu Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Provodeci tri pokusa u realnom i virtualnom okruženju, Radvansky je sa studentima-ispitanicima, obavljao zadace memoriranja prilikom prelaska sobe i izlaska kroz vrata.

U prvom eksperimentu, ispitanici su koristili virtualno okruženje i kretali se iz jedne prostorije u drugu, birajuci predmet na stolu i zamjenjujuci ga za predmet na drugom stolu. Istu stvar su napravili dok su se jednostavno kretali po sobi, ali ne prolazeci kroz vrata.

Radvansky je utvrdio da su ispitanici više zaboravljali nakon šetnje kroz vrata u odnosu na kretanje na istoj udaljenosti po sobi, što upucuje na to da vrata ili "granica dogadaja" ometa neciju sposobnost da se prisjeti misli ili odluke donesene u drugoj sobi.

Drugi eksperiment u stvarnom okruženju tražio je od ispitanika da sakriju u kutije predmete izabrane sa stola i prenesu ih preko sobe, ili prijedu istu udaljenost noseci ih kroz vrata. Rezultati u stvarnom okruženju podudarali su se s onim iz virtualnog okruženja: hodanje kroz vrata umanjilo je pamcenje ispitanika.

Prethodna su istraživanja pokazala da cimbenici okruženja utjecu na pamcenje, te da se informacija naucenih u jednom okruženju bolje prisjecamo kada ih pokušamo dozvati u pamet u istom kontekstu.

Konacni pokus napravljen je da testira služe li vrata zapravo kao granica dogadaja ili je necija sposobnost da zapamti povezana s okruženjem u kojem je donesena odluka - u ovome slucaju odabir predmeta.

Ispitanici su u tom pokusu prolazili kroz više vrata, koja su ih vodila natrag u sobu iz koje su krenuli.

Rezultati nisu pokazali nikakva poboljšanja u pamcenju, što sugerira da cin prolaska kroz vrata služi kao nacin da um pohranjuje sjecanje, navedeno je u zakljuccima istraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter