Prolaz Anguillara Veneta postaje Jazz corner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova glazbena poslastica za ljubitelje jazza zove se Novigrad – Cittanova Summer Jazz Club, a osmislio ga je i umjetnicki ga vodi Boško Petrovic. «Bez puno pretenzija, ali vrlo ljupko», rijeci su kojima je taj doajen hrvatske jazz glazbe opisao svoj novi novigradski angažman, nakon što je 1995. utemeljio festival Music Nights i upisao Novigrad na kartu velikih glazbenih dogadaja. Radi se o cetiri koncerta (plus jedan vec tradicionalan Petrovicev za Dan grada) koji ce do kraja kolovoza od Prolaza Anguillara Veneta uciniti Jazz corner (of Istria). «Naravno, time je parafraziran naziv najpoznatijeg njujorškog jazz lokala «Birdland» koji je i «Jazz corner of the world», istaknuo je, objasnivši da je nastojao pokriti što širi spektar onoga što se dešava u takozvanoj jazz glazbi, od one klasicne do avangarde.

Mali ljetni karusel danas otvara Super stari, koji cine zagrebacki veterani iz nekad vodecih bandova rock'n'roll i blues provenijencije, na celu s Davorom Šternom koji je, kako je podsjetio Petrovic, nekad bio ministar i direktor Ine. «Medu njima je i legenda zagrebackog rock'n'rolla Željko Kovacevic Pes koji izvanredno svira gitaru i možda još ljepše pjeva», naglasio je, dodajuci da izvode covere rock'n'rolla i Jamesa Browna. Greenhouse blues band, sastavljen od vrhunskih zagrebackih glazbenika od kojih cetvorica duhaca sviraju i u HGM jazz orkestru pod vodstvom Sigija Feigla, na pozornicu stupa 7. srpnja. Njihov repertoar takoder cine pretežno obrade, ali soul, blues, rhytm'n'blues. Slijedi trio Surf in stereo iz Kopenhagena (27. srpnja) - gitara, bas gitara i bubanj, koji ce pokazati što avangardni sjevernoevropski bandovi donose na današnju scenu jazza i šire.

Za kraj je tu 6. kolovoza Hot club Zagreb sa svojim gipsy swingom, na celu kojega je Mate Matišic, dramski pisac i scenarist, ali i izvrstan gitarist. Zasebni je dogadaj, ali ipak uvršten u isti glazbeni kalendar, nastup Boško Petrovic Summer Jazz Conventiona za Dan grada, 27. kolovoza, pri cemu ce se vibrafonistu svjetskog glasa pridružiti njegov nadareni mladi kolega Vid Jamnik. Novigrad – Cittanova Summer Jazz Club dio je Novigradskog kulturnog ljeta, a omogucuju ga Grad Novigrad i lokalna Turisticka zajednica, koji su za taj novi projekt namijenili šezdesetak tisuca kuna, kazala je direktorica TZ-a Vesna Ferenac. Svi koncerti pocinju u 21 sat. Ulaz je slobodan.


Podijeli: Facebook Twiter