Prokišnjava krov: Vlaga glođe pulsku psihijatriju

Ulaz u staro austrijsko zdanje nad kojim još stoji potpis talijanske vlasti (N. LAZAREVIĆ)
Ulaz u staro austrijsko zdanje nad kojim još stoji potpis talijanske vlasti (N. LAZAREVIĆ)

Suludo, ali najdepresivnija zgrada u krugu pulske bolnice u Zagrebačkoj ulici je psihijatrija. Izvana posebno ružno izgleda, kao da si ušao u neki stari film dok su psihički oboljele držali iza rešetaka, vezivali za krevete i podvrgavali elektrošokovima.

"Svi koji nam dođu, prvo što vide je stara, derutna zgrada, i svi kažu: joj, što vam je ovdje grozno. Svi ostanu zapanjeni uvjetima u kojima ovdje radimo i u kojima se liječe naši pacijenti", kaže dr. Ivica Šain, šef psihijatrijskog odjela u pulskoj bolnici.

Riječ je o zaista golemom zdanju, izgrađenom na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, sa središnjom zgradom i dva prostrana krila, međutim, sada velik dio toga zjapi prazan, zapušten i napušten, neupotrebljiv. Zadnju veću adaptaciju zgrada je doživjela davnih 1980-ih, kada su postavljeni novi podovi i renovirani odjeli u prizemlju, da bi se unazad nekoliko godina samo parcijalno uređivala pokoja prostorija.

Ženski stacionarni odjel je u boljem stanju od muškoga, međutim krov nije izdržao nedavne velike kiše. Prokišnjavalo je na prvi kat, a s kata u prizemlje, u veliki dnevni boravak na ženskom odjelu koji je adaptiran prije 6-7 godina. Zbog namočenih zidova koji prijete urušavanjem, u drugo bolničko krilo morala se preseliti i radna terapija, jedna psihijatrijska ordinacija u kojoj je opao manji komad stropa, garderoba medicinskih sestara i tehničara i tako redom.

- Zgrada će potpuno propasti ako ne obnovimo krov. Ne možemo čekati izgradnju i preseljenje u novu bolnicu. Moramo što prije nešto poduzeti. Uostalom, obnovljena zgrada ostat će ovdje, samo će dobiti na vrijednosti. Od ruševine nitko neće imati koristi.

Osim krova, prioritet nam je i lift. Ne radi jer nije siguran za uporabu. Imamo podršku sanacijske upraviteljice bolnice i Sanacijskog vijeća, na listi smo prioriteta. Izrađuju se planovi, traže financijeri, kaže dr. Ivica Šain. (D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter