Projektu "Sedmi kontinent" povelja za najbolju akciju

Voditeljice projekta "Sedmi kontinent"
Voditeljice projekta "Sedmi kontinent"

Predstavnice Udruge "Djeca susreću umjetnost" i Grada Rovinja održale su konferenciju na temu netom okončane druge rovinjske edicije filmskog programa za škole i vrtiće "Sedmi kontinent".

I ove godine 1.100 djece iz svih gradskih institucija odgledali su pet filmskih projekcija, susreli se s filmašima te jedan školski sat razgovarali i analizirali film.

- Projekt "Sedmi kontinent" koji se već drugu godinu za redom provodi u Rovinju naišao je na iznimno dobar odaziv malih gledatelja, ali i njihovih nastavnika i mentora. Upravo je to prepoznao i Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine prijatelji djece", koji je "Sedmom kontinentu" dodijelio povelju za najbolju akciju 2015. godine, istaknula je Edita Sošić Blažević, gradska pročelnica za kulturu.

O samom projektu govorila je Edita Bilaver Galinec, predsjednica Udruge.

- Filmski program namijenjen je djeci predškolske i školske dobi i temelji se na nastavnom planu i programu medijske kulture. Nastojimo da kvalitetan filmski sadržaj dođe do najmlađih, odnosno da kroz prateće edukacije i educirane voditelje pomognemo djeci da ga razumiju, ali i samostalno oblikuju audiovizulane poruke, pojasnila je Bilaver Galinac, dodavši i da se program uz potporu Ministarstva obrazovanja i sporta, već drugu godinu provodi u Rovinju.

Udruga "Djeca susreću djecu" ime programa "Sedmi kontinent" uzela je iz naziva istoimenog igranog filma Dušana Vukotića, jedinog hrvatskog oskarovca, a sam je program, koji se provodi u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, zaživio prije četiri godine.

- Kroz četiri godine rada Udruge program se provodi u 110 škola, u njemu je sudjelovalo 36 tisuća djece i prikazano je više od 200 projekcija. Ono čemu stremimo je uključivanje djece iz ruralnih područja i s otoka, ali i mališana koji su na dugotrajnom liječenju u bolnicama, rekla je Ivana Jakobović Alpeza, voditeljica projekta.

- Što se Rovinja tiče podaci su egzaktni. U dvije godine, odnosno dva ciklusa "filmske lektire" 2.200 djece je pogledalo deset filmskih naslova. Uz to, ove se godine za starije uzraste prikazao i film "Ovisnik o internetu" kojeg su pogledati i zainteresirani roditelji, rekla je Dubravka Svetličić ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rovinj, uz napomenu da je za potrebe realizacije Sedmog kontinenta Grad Rovinj lani osigurao četrdeset, a ove godine dvadeset tisuća kuna. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter