Projektom APRO "uskrsnula" istarska koza

Ovako izgleda prava istarska koza (D. ŠIŠOVIĆ/arhiva)
Ovako izgleda prava istarska koza (D. ŠIŠOVIĆ/arhiva)

Istarska koza do 2008. godine smatrala se izumrlom pasminom, no njezino "uskrsnuće" u projektu APRO, prekograničnoj inicijativi za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina, dovelo je do suradnje između gospodarskih institucija u Istri i Sloveniji.

Riječ je o Agenciji za ruralni razvoj Istre (AZRRI), koja je vodeći partner u projektu, Istarskoj županiji, Veterinarskom fakultetu u Ljubljani, slovenskoj agronomsko-šumarskoj komori te instituta u Novoj Gorici na jugozapadu Slovenije. Njihovi predstavnici danas su u Istarskoj sabornici potpisali pismo namjere o osnivanju prekogranične mreže na završnoj konferenciji projekta.

- Istarski i slovenski čovik uvijek su bili oslonjeni jedan na drugoga i vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Odmah idemo u zaštitu istarske koze po europskim standardima, da možemo valorizirati sve ono što nam je na raspolaganju, rekao je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Ante Ivanković, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, prikazao je kako su pronašli odgovor na pitanje "nalazi li se istarska koza igdje osim na grbu". Nakon mjeseci istraživanja na terenu i proučavanja DNK koza otkrili su gensku raznolikost dovoljnu da se proglasi autohtona pasmina, a uzgajivači koje su sreli bili su jako zainteresirani za praćenje i razvoj istarske koze.

- Uzgajivači su rekli da će, ako nešto uspijemo učiniti, sve strano i tuđe maknuti i uzgajati samo naše koze, rekao je Ivanković.

"Za to im je potrebna podrška države, ne bi li oni koji žele držati koze mogli postići jednak standard kao da žive u gradu", istaknuo je stručni koordinator konferencije i voditelj cijelog projekta Gordan Šubara, što je potvrdio i Graciano Prekalj, direktor AZRRI-ja. (M. DAMJAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter