Projektima do kvalitetnijeg života starijih Buzećana

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

OZadovoljstvo realizacijom zacrtanih programa izrazila je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske - Udruge Buzet, Nadija Jermaniš, govoreći na Godišnjoj skupštini o prošlogodišnjem radu. Na području svoga djelovanja, buzetskom i laniškom, te dijelu oprtaljske općine, umirovljenička udruga u osam podružnica okuplja 949 članova, tri posto više nego predlani, što znači da se uspješno provodi učlanjenje novih umirovljenika. Na tom području, prema podacima Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja, živi ukupno 1.731 umirovljenik s prosječnom mirovinom od 2.429 kune.

Važnost volonterizma

- Uveliko nam pomaže i dolazak predstavnika Patronata LABOR jednom mjesečno u prostorije naše udruge radi davanja savjeta korisnicima talijanskih mirovina. Također tokom cijele godine naša volonterka, umirovljena liječnica, dr. Marija Nemarnik Kaštela, dva puta mjesečno u sjedištu udruge vrši kontrole tlaka i daje liječničke savjete našim članovima, istakla je Jermaniš.

Ovogodišnjim programom rada zacrtano je nekoliko važnih segmenata, među kojima su posebno značajni socijalni programi rekla je Jermaniš te istaknula da je u studenome prošle godine Izvršni odbor donio važnu odluku koju smatraju velikom prekretnicom u radu, a to je da se zajedno s Gradom Buzetom kao partnerom prijave na natječaj iz Europskog socijalnog fonda.

- Na naše veliko zadovoljstvo projekt je prihvaćen i krajem prošle godine u Vladi smo potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financiranja iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007.-2013. godine. Ukupna vrijednost je 200.000 kuna, a trajanje 12 mjeseci. Projekt je prijavljen pod nazivom Snagom zajedništva - Razvoj volonterizma u svrhu smanjenja socijalne isključenosti i poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi.

Cilj je da se dosadašnje aktivnosti vezane uz skrb o starijim osobama, pogotovo u zajednicama na brdsko-planinskom području, koje su primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi ukinute, učine dostupnim, a jednim djelom nadomjeste praznine nastale ukidanjem tih usluga. Što je najvažnije, da se stvori novi model rada vezan uz potrebe korisnika starije životne dobi na bazi volonterizma, istaknula je Jermaniš.

Buzećani prvi u Istri

Upravo su volonterski programi, rekao je voditelj projekta Vanja Fabijančić, ključna aktivnost na kojoj se projekt zasniva. U cilju prevladavanja osamljenosti, pomoć krajnjim korisnicima pružat će se kroz poslove u kućanstvu, dostave namirnica i lijekova, šetnje i druženja. Uskoro slijedi objava javnog poziva za volontere.

- Jedna od glavnih ideja je bila da u programe financiranja iz EU fondova uključimo što više udruga. Projekt udruge umirovljenika je uspješan pilot program kojim možemo pokazati kako se iz različitih izvora mogu financirati postojeće aktivnosti i njima dati jedna nova dodana vrijednost, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

- To je izvanredan projekt po kojem je buzetska udruga umirovljenika prva u Istri. Ciljevi su jako humani i socijalni, pohvalio je Buzećane predsjednik županijske Matice umirovljenika Bruno Stermotić, te izrazio nadu da će i druge umirovljeničke udruge kandidirati slične projekte. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter