Projekti se trebaju prijaviti do 1. ožujka

Radionica je održana u Dnevnom boravku Rojca (D. B. P.)
Radionica je održana u Dnevnom boravku Rojca (D. B. P.)

Predstavnici Vladinog ureda za udruge, prezentirali su jučer u Dnevnom boravku društvenog centra Rojc program pod nazivom Europa za građane kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja aktivnog europskog građanstva. Riječ je o programu Europske unije kojem je svrha osnažiti sudjelovanje građana u procesu europske integracije kroz rasprave i razmjene mišljenja o EU-u ali i jačati europski identitet i promicati interkulturalni dijalog i razumijevanje među građanima europskih zemalja.

Po riječima Luke Margana iz Ureda za udruge, program je namijenjen jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva, kao i ustanovama u kulturi, sveučilištima, školama, vrtićima i istraživačkim ustanovama.

- Cilj je da se građani na lokalnoj razini što više uključe u određene programe i projekte koji u konačnici mogu dugoročno utjecati na poboljšanje života u lokalnoj zajednici. Po sklopljenom ugovoru, moguće je dobiti sredstva u iznosu od 5 tisuća eura pa sve do 150 tisuća eura, rekao je Margan i dodao da je rok za prijave 1. ožujka, a potom u drugom krugu 1. rujna.

Bolje razumijevanje Unije, njezine povijesti i različitosti neki su od glavnih ciljeva programa putem kojeg svi oni koji se jave, imaju šansu povući bespovratna sredstva za realizaciju konkretnih projekata. Nakon predstavljanja programa, održana je i radionica za predstavnike civilnog sektora, a nakon prve ovogodišnje radionice u Puli, Vladin ured za udruge održavat će ih diljem Hrvatske.

- Važno je da se udruge i institucije međusobno povežu te da zajedno s partnerima stvaraju projekte, umrežavaju se i razmjenjuju iskustva, rekla je upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Móže Glavan i dodala da je Zaklada kontakt točka za sve koji se žele javiti i sudjelovati.

- Cilj nam je što više promovirati ovaj program da bi se što više zainteresiranih javilo i uspjelo privući bespovratna sredstva. Međutim, konkurencija je velika, budući da se prijavljuju  organizacije iz cijele Europe, zaključila je Móže Glavan. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter