Projekti bi osigurali gospodarski razvoj i prosperitet Pule

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U katalogu investicija državne Agencije za investicije i konkurentnost, između 46 projekata, našla su se i tri na području grada Pule, a tiču se sektora turizma. Nije riječ o novim projektima, ali je svakako značajno da ih je državna agencija odlučila uvrstiti i na taj način pozvati potencijalne investitore da se jave.

Vojna imovina u funkciji razvoja

- U najnovijem Katalogu investicija kojeg je objavila Agencija za investicije i konkurentnost nalaze se tri, rekao bih kapitalna turistička projekta čijom bi se realizacijom osigurao gospodarski razvoj i prosperitet, ne samo za dobrobit stanovnika Pule, već i šire okolice. Provedenim postupkom demilitarizacije Pule, postepeno, ali kontinuirano, u posljednjih su desetak godina stvarane pretpostavke za reintegraciju bivših vojnih područja u postojeće gradsko tkivo, pri čemu se osobita pažnja, u svakom stupnju, posvetila osiguranju preduvjeta za realizaciju kvalitetnih sadržaja transformiranjem imobilizirane državne i gradske, vojno-neperspektivne imovine u funkciju održivog razvoja, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Tu je svakako najznačajnije spomenuti područje Muzila, koje je u vlasništvu RH, ali i Grada Pule, koji je podijeljen u šest zona. U zoni Marie Louise (oko istoimene utvrde) planirana je tako izgradnja dva hotela s najviše 750 kreveta i garaža s 200 parkirnih mjesta, dok bi sama tvrđava trebala postati vojno-pomorski muzej MORH-a o čemu smo i mi više puta pisali. Zona nazvana "Dolina suza" planirana je za tamošnji plažni kompleks i uzletište balona, kao i zona "Utvrda Muzil" gdje je također u planu izgradnja hotela kapaciteta 550 kreveta i garaže s 280 parkirnih mjesta, potom turističkog naselja s 250 kreveta, rezidencijalnog područja i golf igrališta s 18 rupa. U zoni "Fižela" planira se, pak, zabavni centar i jedriličarski klub te sportska luka sa 120 vezova. U zoni "Smokvica", planiran je rezidencijalni dio i turistička namjena s dva hotela s maksimalno 950 kreveta te zona stambene izgradnje, aquapark, shopping centar s kino dvoranama te nekoliko garaža s više od 500 parkirnih mjesta. U ovoj je zoni također predviđena izgradnja dviju marina sa 180, odnosno 200 vezova. U konačnici u zoni "Mali Plato" planirana je izgradnja kulturno-kongresnog centra i garaže s 200 parkirnih mjesta.

Drugi veliki projekt je planirana gradnja turističkog naselja na Saccorgiani koja je isto u vlasništvu RH i Grada Pule. Tu je riječ o greenfield projektu koji predviđa razvoj novog turističkog kompleksa s izgradnjom hotela i kampa, ukupnih smještajnih kapaciteta do 1.910 kreveta, i to s četiri ili pet zvjezdica te pratećih ugostiteljsko-zabavnih sadržaja. Sve na ukupno 26 hektara zemljišta. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 80 milijuna eura.

Na Hidrobazi 1.200 kreveta

I treći veliki projekt koji je u planu na području grada je Hidrobaza, bivša vojna nekretnina u Puli od koje se planira

načiniti turističko-rekreacijski kompleks. Projekt Hidrobaza uključuje 16,6 hektara zemljišta u turističko-ugostiteljskoj zoni, a u planu je gradnja hotela, turističkog naselja s vilama i kampa, sveukupno 1.200 kreveta i s najmanje četiri zvjezdice.

- Saccorgiana i Hidrobaza važni su razvojni projekti za Pulu. Saccorgiana se nalazi u turističkoj zoni grada s brojnih hotelskim, apartmanskim smještajem, a u neposrednoj blizini već postoji sva najvažnija potrebna infrastruktura što zasigurno znatno olakšava zainteresiranim ulagačima. Novom investicijom bi se dodatno oplemenila Verudela kao "turističko srce" našega grada. Zbog statusa vojnog područja, prostor Hidrobaze do prije nekoliko godina bio je u potpunosti nerazvijen. Kao Grad, inicirali smo i proveli značajna ulaganja u izgradnju i opremanje javne plaže i danas je taj dio uređen i od njega imaju svi koristi. Uz to, s više od tisuću različitih manifestacija godišnje i zahvaljujući višednevnim festivalima koji se održavaju u neposrednoj blizini, područje Štinjana znatno se preobrazilo. To je naš cilj - da napuštene, derutne i neugledne prostore koji propadaju i nikome ne služe, prenamijenimo u civilne svrhe od čega će svi naši sugrađani imati koristi. Na tom modelu ćemo i dalje inzistirati, ustvrdio je gradonačelnik Miletić.

Dodao je kako imamo jednu od najljepših šetnica na Jadranu koja povezuje cijelo turističko područje s pogledom na nacionalni park Brioni koje privlači brojne turiste i lokalne žitelje.

- Vjerujem da će nakon greenfield investicija u susjedne turističke resorte, za ovim biserom zasigurno biti interesa, ustvrdio je gradonačelnik Miletić te zaključio kako se nada da ovaj posljednji katalog investicija neće biti samo "mrtvo slovo" na papiru, već da će ispuniti svoju svrhu, odnosno da će privući nove potencijalne ulagače i upoznati ih s pogodnostima i mogućnostima investiranja i poslovanja u Puli. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter