Projekt zaštite autohtonih pasmina na krasu


Na zapuštenim pašnjacima istarskog krasa govedo je rijetka slika. Nekada je samo u selu Podgaće bilo 150 grla krupne stoke i dvije, tri tisuće ovaca. Danas je u Podgaćama svega pedesetak goveda, dok su ovce gotovo iščezle. Grgo Mejak, 64-godišnjak iz Podgaća, najveći je uzgajivač istarskog goveda na Ćićariji. Uz četrdesetak primjeraka istarskog goveda koje uzgaja radi mesa, drži i nekoliko muznih krava.

Nekoliko je još stočara na Ćićariji, ali je u njihovim štalama puno manje goveda.

- Naša obitelj je poput male vojne postrojbe jer tako mora biti kod uzgoja stoke. Iako nemamo certifikat, bavimo se pravom ekološkom proizvodnjom, priča nam Mejak.

Gospodarstvo obitelji Mejak kao primjer dobre prakse na području teritorijalno najveće, ali stanovništvom najsiromašnije istarske općine, obišli su u četvrtak sudionici stručne ekskurzije Foto rural koji su u sklopu EU projekta APRO posjetili prekogranična područja uključena u ovaj projekt očuvanja bioraznolikosti Istre.

Projekt APRO - Prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina, istarskog goveda boškarina, ali i istarske ovce, koze, magarca… zajednički je projekt Agencije za ruralni razvoj Istre, županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu i Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije - Kmetijsko gozdarskog zavoda Nova Gorica, a realizira se u sklopu programa IPA Slovenija - Hrvatska. 2007.-2013. godine. Nositelj je AZRRI, a projekt je vrijedan 948 tisuća eura i završava u proljeće 2013. godine. Konačni cilj je vratiti životinje koje su nekad živjele na slovenskom Krasu i cijelom slovenskom dijelu Istre. Uz to, želja je revitalizirati ruralni prostor Krasa s obje strane granice, zadržati mlade i obnoviti gospodarsku aktivnost, budući da su sela istarskog Krasa s obje strane granice zahvaćena jakom depopulacijom.

U sklopu dvodnevnog skupa, u srijedu je na gospodarstvu Evgena Grželja u Dolenjoj Vasi kod Senožeča održana radionica "Što učiniti da magarca sačuvamo i vratimo na pašnjake", dok je dan kasnije organiziran obilazak pograničnog područja obuhvaćenog projektom APRO. Obilazak je započeo kod Infrastrukturnog centra za održivo rekultiviranje Vremščica Veterinarskog fakulteta Ljubljana. Sudionici Foto rurala posjetili su Črnotiče gdje je preko projekta APRO u Sloveniju nedavno ponovno naseljeno stado istarskog goveda, a obilazak su završili na farmi istarskog goveda u selu Podgaće. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter