Projekt za tjelovježbu i zdravu prehranu djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medicinska škola u Puli od ožujka počinje s pilot-projektom "Pokretom do zdravlja" s namjerom da se prevenira pretilost djece u što ranijoj dobi potičući ih na tjelovježbu i zdravu prehranu. Projekt će se odvijati u dvije osnovne škole, Veli Vrh i Marčana, te u tri predškolske ustanove, Dječji vrtić Veli Vrh, Histrići iz Štinjana te Vrtuljak u Marčani. Kako su nam objasnili autori projekta, profesori fizioterapeutske grupe predmeta Danijela Panić, Ana Krelja i Krešo Dembić, projekt je usmjeren djeci petih i šestih razreda osnovnih škola i predškolarcima, ali isto tako njihovim roditeljima, odgajateljima i nastavnicima.

Projekt će voditi liječnici specijalisti pedijatrije, fizikalne medicine i rehabilitacije, epidemiologije te profesor kineziologije. Ključni za provođenje vježbi su učenici Medicinske škole drugog i trećeg razreda smjera fizioterapeutskih tehničara koji će pod mentorstvom svojih profesora raditi s djecom.

U osnovnim školama vježbe će se provoditi za vrijeme nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja i to četiri dana u tjednu tijekom dva mjeseca. U predškolskim ustanovama vježbe će se održavati za stariju vrtiću skupinu jednom tjedno također kroz dva mjeseca.

- Prevencija pretilosti je poglavito usmjerena na učenike petih i šestih razreda jer u toj dobi djeca u pravilu naglo rastu te ukoliko se djeca ne bave aktivnošću dolazi do deformiteta. Današnji učenici nose preteške školske torbe, satima sjede u klupama, a zatim kod kuće pred televizorom i kompjuterom. Uza sve to loše se hrane. Sve to dovodi do pretilosti kod djece i do postularnih deformiteta zbog čega u odrasloj dobi dolazi do raznih bolesti i poremećaja, ističu profesori.

U projektu će sudjelovati približno 590 korisnika, što djece što odraslih, a broj indirektnih korisnika nastojat će proširiti materijalima kojima će educirati ukupnu populaciju.

Projekt je financiran sredstvima Istarske županije u iznosu od 60.000 kuna, a intencija je organizatora da se nastavi provoditi svake godine u različitim osnovnim školama i vrtićima. (Maša JERIN)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter