Projekt za suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je predstavljen projekt IPA 2009. "Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta".

Projekt financira Europska unija, a provodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Na presici u Dubrovniku predstavili su ga Andrew Bailey, stalni Twinning savjetnik zemlje-partnera policije Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici Ravnateljstva policije Renata Odeljan i Renato Grgurić te Anita Matana iz PU dubrovačko-neretvanske .

U sklopu ovog projekta planirano je opremiti prilagođenim namještajem 45 prostorija za razgovor s djecom-žrtvama ovakvih kaznenih djela na području svih policijskih uprava. U tu su svrhu već opremljeni prostori u policijskim postajama Dubrovnik i Metković.

Također, izradit će se protokoli o postupanju kod prijavljivanja seksualnih kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika, standardi operativnih postupaka policije pri istraživanju seksualnih kaznenih djela na štetu djece u koje su uključena i kaznena djela učinjena putem interneta i mobilnih telefona, a provodit će se i treninzi policijskih službenika, državnih odvjetnika i sudaca u istraživanju tih kaznenih djela te pružanju pomoći žrtvama kriminaliteta. Izradit će se i vodiči za policijske službenike o pružanju pomoći žrtvama, a u cilju pružanja relevantnih informacija i njima i njihovim roditeljima, ne bi li se izbjegla sekundarna viktimizacija i smanjio rizik ponovljene viktimizacije, rekla je službenica PU dubrovačko-neretvanske Anita Matana.

Također, bit će provedene kampanje za podizanje svijesti javnosti, uključujući otvaranje specijalizirane web-stranice s posebnim obavijestima za građane i žrtve kriminaliteta.

Cilj je boljom međusobnom suradnjom svih nadležnih institucija smanjiti broj žrtava seksualnih kaznenih djela te istodobno povećati broj prijavljivanja onih seksualnih kaznenih djela koja su se već dogodila, a zbog različitih razloga policiji nikada nisu prijavljena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter