Projekt za odgovornije mlade vozace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Udruge obitelji osoba stradalih u prometu u Srednjoj školi Buzet u srijedu je pocela provedba projekta "Sekunda koja mijenja život". Osmislio ga je Autoklub Rijeka i namijenio maturantskim razredima srednjih škola. Donirao ga je udruzi, a njegovo provodenje financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. "Cilj je upozoriti mlade koji uskoro postaju vozaci na opasnosti u prometu i pozvati ih na odgovornije ponašanje", izjavio je dopredsjednik pulske udruge Nebojša Celica.

Projekt je do sada proveden u Puli, u Gimnaziji i Ekonomskoj školi, a prvom radionicom u Buzetu pocela je i njegova istarska turneja koja ce se nastaviti u Pazinu, Bujama i Labinu. Uz Celicu, u buzetskoj radionici sudjelovale su predstavnice AK-a Rijeka Ivna Culum i Aleksandra Milanovic. Srednjoškolci su uvodno ispunili i anonimni anketni listic o vožnji. Dosadašnji rezultati anketa provedenih u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji pokazuju da preko trideset posto srednjoškolaca vozi automobil i prije nego što stekne pravo na vozacku dozvolu.

Organizirane su radionice od cetiri ciklusa po dva nastavna sata. Prikazuje se dokumentarni film, sa stvarnim sudionicima prometnih nesreca, a u trecoj radionici sudjelovat ce gosti iz prometne policije, iz vatrogastva te hitne medicinske pomoci. Na prijedlog pulske Udruge obitelji osoba stradalih u prometu, Buzet bi mogao postati prvi grad u Istri i Hrvatskoj koji bi po uzoru na skandinavske zemlje imao cetverogodišnji plan sigurnosti u prometu.

"Predali smo gradonacelniku Valteru Flegu prije dva mjeseca kompletnu metodologiju pristupa izradi tog plana", rekao je Celica. Na pitanje zašto su odlucili predložiti da upravo Buzet postane pilot-projekt u Hrvatskoj, Celica je odgovorio da je to stoga što u Buzetu imaju clanove udruge, kao i stoga što su i gradonacelnik, nacelnik Policijske postaje te Javne vatrogasne postrojbe vrlo senzibilizirani za ovu problematiku.


Podijeli: Facebook Twiter