Projekt za bolju književnu i nakladničku scenu

Spisateljsko-životni par Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen (Arhiva)
Spisateljsko-životni par Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen (Arhiva)

Prije dva tjedna u Istri je (p)okrenuta Druga stranica - projekt savjetovanja s nositeljima književne i nakladničke scene u Istri, a u svrhu detektiranja problema koji se odnose ne samo na manjak (izvora) financiranja, već i na centraliziranost književne i nakladničke produkcije u Hrvatskoj.

- U situaciji kada se na nacionalnoj razini kontrola protoka, ali i stvaranja ideja pokušava osigurati dodatnim "pritezanjem slavine", sasvim je izgledno da iz "centra" neće poteći nikakva smislena i konstruktivna inicijativa kako bi se zaustavilo (pr)opadanje statusa knjige u Hrvatskoj. Dvojbeno je može li se na regionalnoj razini ostvariti bilo kakav napredak. Istarska nakladnička scena je doslovno desetkovana: za državnu potporu izdavanju knjiga prijavili su se samo Istarski ogranak DHK-a, Sveučilišna knjižnica u Puli, jedna općina i jedno pučko otvoreno učilište, a potporu je dobio samo IO DHK-a. Na osnovu toga moglo bi se ustvrditi da Istra zapravo i nema klasičnih nakladničkih kuća, barem ne onih koji nade u svoj opstanak polažu u potpore Ministarstva kulture. Jednako tako, od svega nekoliko autora koji su se prijavili za državnu potporu književnom stvaralaštvu, istu je zavrijedio tek jedan autor koji djeluje u Istri, vele Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, koji su i pokrenuli tu inicijativu.

Cilj Druge stranice je mobilizirati što veći broj pojedinaca uključenih u književnu i nakladničku scenu u Istri (samostalno i predstavljajući srodne institucije ili udruge). Prva faza projekta sastoji se u prikupljanju podataka da bi se dobila što potpunija slika situacije.

- Istovremeno su sudionici pozvani predložiti i što konkretnije ideje za njezin oporavak, a koje će biti objavljene u programskoj knjižici, javno objavljene i upućene na sve relevantne adrese s jasnim, nedvosmislenim pozivom na očitovanje. Kako bi se svi prikupljeni podatci i ideje pravovremeno proslijedili svim subjektima koji nose odgovornost za knjigu u Istri, vremenski rok za sudjelovanje u prvoj fazi projekta postavljen je za 25. svibnja. Do tada su svi zainteresirani pozvani izraziti svoje stavove, mišljenja, ideje ili prijedloge putem online upitnika (http://goo.gl/forms/Zo7zN8EDpS) ili izravno na email adresu [email protected], ističu Grgorinić i Rađen.

Nositelj projekta je Udruga za proizvodnju kulture ZVONA i NARI koja već pet godina u Ližnjanu uspješno vodi istoimenu knjižnicu i književno svratište. Detalje projekta može se pronaći na http://zvonainari.hr/?q=node/55. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter