Projekt za aktivno i zdravo starenje

Projekt je predstavljen na skupštini udruge umirovljenika (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Projekt je predstavljen na skupštini udruge umirovljenika (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Snagom zajedništva" - razvoj volonterizma u svrhu smanjenja socijalne isključenosti i poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi, najnoviji je projekt kojeg je Matica umirovljenika Hrvatske - Udruga Buzet u partnerstvu sa Gradom Buzetom, prijavila na Europski socijalni fond.

Projekt kandidiran u sklopu programa - mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj, vrijedan je 200.000 kuna i u cijelosti se financira iz strukturnog fonda, a posebno je važan stoga što pokazuje da i udruge umirovljenika svoje aktivnosti mogu financirati sredstvima EU fondova. Njime se sprječava socijalna isključenost starijih osoba, potiče aktivno i zdravo starenje, poboljšava kvaliteta življenja osoba starije životne dobi kroz izvaninstitucionalne oblike skrbi te se stvara "zajednica" volontera u udruzi umirovljenika. Projekt je službeno započeo krajem prošle godine i trajat će dvanaest mjeseci.

Za stručnog suradnika, preko oglasa, kao voditelj projekta na devet mjeseci, zaposlen je Vanja Fabijančić koji ističe da je do sada održan niz sastanaka sa predstavnicima socijalnih partnera; Domom za starije i nemoćne, Crvenim križem, Centrom za socijalnu skrb i gradskim Vijećem za socijalnu politiku na kojima su definirane ključne smjernice za provedbu volonterskih programa. U fazi pripreme su i pravna savjetovanja te druga predavanja. Nabavljena je informatička oprema te sav potrebni uredski materijal. Izrađen je i vizualni identitet projekta te je u pripremi i tiskanje te nabavka promotivnog materijala.

- Konkretan problem koji se projektom želi riješiti je smanjena kvaliteta života osoba treće životne dobi s buzetskog područja. Izrazito nizak materijalni i socijalni položaj starijih građana, smanjena mobilnost i povećana osamljenost samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno susreću. Osobito su ugrožene osobe u samačkim staračkim domaćinstvima, niskog socioekonomskog statusa, teže narušenog zdravstvenog stanja a koje istovremeno žive u slabo naseljenim, brdsko-planinskim područjima, ističe Fabijančić.

Tri su ključna cilja na kojima se projekt zasniva: poticanje volonterstva koje je usmjereno poboljšanju kvalitete života starijih osoba i volonterstva koje potiče i omogućuje aktivno sudjelovanje starijih u životu zajednice. Sprječavanje socijalne isključenosti starijih osoba, poticanje aktivnog i zdravog starenja te poboljšanje kvalitete življenja osoba starije životne dobi kroz iz vaninstitucionalne oblike skrbi. Jačanje kapaciteta buzetske Udruge MUH-a kroz zapošljavanje voditelja projekta, koji će uz osiguranje uspješne provedbe projekta, pokušati članovima udruge prenijeti znanje kako bi mogli u budućnosti sami stvarati projekte i uspješno ih provoditi te na taj način i zapošljavati nove djelatnike. Neki od najvažnijih očekivanih rezultata su povećan broj aktivnih volontera za 20 posto, suradnja svih organizacija koje brinu o potrebama starijih građana, nova znanja i vještine o pružanju socijalnih usluga izvaninstitucionalne skrbi, povećanje socijalne uključenosti starijih u svakodnevni život zajednice, osposobljeni izvoditelji usluga izvaninstitucionalne skrbi, povećan broj volonterskih usluga namijenjen starijoj dobi. Smanjena potreba za institucionalnim zbrinjavanjem starijih.

Krajnji korisnici su prvenstveno starije osobe, smanjenih funkcionalnih sposobnosti koje žive bez pomoći mlađih članova obitelji ili skrbnika u neposrednoj blizini te osobe koje imaju nizak socio-ekonomski status i narušeno zdravstveno stanje. Tijekom projekta će se osposobiti pet njegovatelja, provesti volonterski programi, društvene aktivnosti za članove udruge, sportski susreti, druženja, organizirat će se pravna savjetovanja, predavanja na razne teme koje su predložili sami umirovljenici poput ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, reguliranja vlasništva nad zemljištem u posjedu.

Održat će se deset predavanja na razne teme iz područja zdravstva, mirovinskog osiguranja i socijalne skrbi. Tijekom studenog planirano je i studijsko putovanje u Francusku za sve vrijedne članove Udruge i volontere gdje će moći vidjeti primjere dobre prakse drugih udruga. Volonterski programi Ključna aktivnost na kojoj se projekt zasniva i koja je usmjerena ka pomoći krajnjim korisnicima, u svrhu prevladavanja njihove osamljenosti, je volonterski program. Najveći dio volontera će pružati jednostavne poslove poput: pomoći u kućanstvu, dostave namirnica i lijekova, šetnje i druženja, razgovora. Volonterima će se pokriti putni troškovi u iznosu od 2 kune po kilometru, topli obrok te potreban potrošni materijal za pružanje usluga. Volontiranje je svakodnevnica koju članovi udruge umirovljenika provode već dugi niz godina, ali koje u većini slučajeva nije nigdje evidentirana. Kroz projekt se želi ljudima koji nesebično izdvajaju svoje vrijeme za druge, pokriti barem minimalni troškovi. - Uskoro se pripremamo za objavu i javnog poziva za volontere. Mogu se javiti svi zainteresirani koji žele odvojiti svoje dragocjeno vrijeme kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, zaključio je Fabijančić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter