Projekt "Upoznajmo pčele i njihove proizvode"

Udruga pčelara Pula okuplja pčelare južne Istre (Arhiva)
Udruga pčelara Pula okuplja pčelare južne Istre (Arhiva)

U cilju popularizacije pčelarstva, meda i proizvoda od meda Udruga pčelara Pula organizirat će niz besplatnih predavanja za pčelare, ali i sve zainteresirane građane. Kako doznajemo od Nikole Bićanića, predsjednika udruge, jedan od ciljeva Udruge pčelara Pula je edukacija pčelara te popularizacija pčelarstva i pčelarskih proizvoda kod građana, a pogotovo djece i mladeži, uz već poznati cilj promicanje razvitka i unapređenja pčelarstva i pčelarskih djelatnosti te očuvanja prirodnog okoliša.

Potpora Grada Pule

To čine putem stručnih predavanja, tečajeva, seminara te drugih oblika obrazovanja.

- U skladu s tim ciljevima, udruga je, uz potporu Grada Pule, osmislila projekt "Upoznajmo pčele i njihove proizvode" u sklopu kojeg će se održati više predavanja priznatih stručnjaka s područja pčelarstva, apiterapije i veterine, veli Bićanić.

Predavanja, koja će biti prilagođena i dostupna svima, počinju u petak 14. listopada i održavat će se do kraja travnja. Svaki mjesec održat će se jedno do dva predavanja koja su namijenjena ne samo pčelarima, nego i svim zainteresiranim građanima Pule. Ona će također biti dostupna pčelarima ostalih pčelarskih udruga s područja Istre te svima zainteresiranim stanovnicima.

Podbacio bagrem

Predavanja će se održavati u Domu sportova Mate Parlov, a prvo uvodno predavanje počinje u 18 sati te će ga održati renomirani stručnjak prof. dr. sc. Nikola Kezić. Ovaj predavač, po mnogima alfa i omega hrvatskog pčelarstva, govorit će na temu "Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvatskoj".

Inače, kako doznajemo, udruga trenutno okuplja 65 aktivnih članova s područja južne Istre (bivše općine Pula), a broj članova tijekom godine varira oko stotinjak. Na pitanje kakva je za pčelare bila sezona, Bićanić veli da je sezona, što se tiče južne Istre, bila loša za one koji imaju stacionirane košnice jer je bagrem skroz pobacio, a na isto se žale i medari sa sjevera koji pčele sele na Ćićariju. No, dodaje kako su oni pčelari koji sele svoje pčele u Liku ili Gorski kotar prošli dobro, a na pojedinim mikro-lokacijama čak i odlično.

Prvi školovani "Titov pčelar"

Prvo, neformalno okupljanje pčelara Puljštine počelo je 60-ih godina prošlog stoljeća, a prva registracije udruge bila je 1970. godine kada je za predsjednika udruge izabran prof. Anton Crnobori. U početku je pčelarsko društvo okupilo desetak pčelara amatera (Roce, Geza, Bulešić, Ravnić, Pleslić, Galić). Godine 1979. predsjednikom postaje Luka Radojčić. U tom razdoblju udruga bilježi nagli razvoj. Broji stotinjak članova i druga je najveća udruga pčelara poslije Osijeka. Prvi školovani pčelar iz udruge bio je Stjepan Bartolić iz Fažane. Pohađao je pčelarsku školu u Novom Vinodolskom. Pčelinjak je imao na otočju Brijuni kao službeni "Titov pčelar". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter