Projekt ugašen, dugovi i problemi ostali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zakljucno s 2. kolovozom 2010. slobodna sam konstatirati da nas je Bernard Zenzerovic, s kojim smo komunicirali i dogovarali posao kao s odgovornom osobom Grada Pule, još jednom prevario, slagao i povukao za nos glede isplate dugovanja za naš angažman na gradskom projektu zvanom 'Pula Non Stop'. To je obecao ispuniti pocetkom srpnja 2010. (nota bene, dugovanja su iz 2009.)", piše u otvorenom pismu Paole Orlic, koja je uz Andreja Korovljeva, cinila kreativni dvojac u osmišljavanju programa u sklopu projekta "Pula Non Stop" (PNS). Pismo je upuceno medijima i osobno Zenzerovicu, inace voditelju Ureda Grada.

Neprofesionalno tezgarenje
Na naš upit da nam pojasni detalje koji nisu vidljivi u ovom pismu, prije svega o kojem se iznosu radi, do kada im ga je Grad trebao platiti te zašto sada, pola godine nakon gašenja PNS-a, izlazi s tom pricom u javnost, Orlic nam je rekla da su istekli svi rokovi koji su bili dogovoreni i obecanja dana za isplatu preostalog iznosa, baš kao i njihovo strpljenje.

- Radi se o 18 tisuca kuna koje duguju meni i, mislim, oko pet tisuca kuna koliko duguju Korovljevu, ali prije svega radi se o principima. To je tocno jedan honorar i dogovoreni tekuci troškovi za telefone, putovanja i ostalo, u iznosu od dvije tisuce kuna mjesecno, jer mi Grad nije mogao osigurati neke uredske prostorije s osnovnim sredstvima za rad. Stoga sve što smo za taj Grad dogovarali i organizirali iskljucivo smo sami placali, od telefonskih racuna do putnih troškova. To su, dakle, dugovanja za cetiri mjeseca, od veljace do svibnja 2009. godine koliko smo u kontinuitetu radili na projektu uz dvije tisuce kuna za organizaciju 25. FPS-a (Internacionalni festival eksperimentalnog filma Echo FPS, op. a.) koji je i održan u studenom lani, navela je Orlic.

- Bilo je to ujedno zadnje što sam odradili za Grad jer sam shvatila da ovakvo neprofesionalno tezgarenje naprosto nema nikakvog smisla. Ljudi su nam na ulici poceli dobacivati da smo pokupili lovu i da ništa nismo radili, da smo spiskali 700 tisuca kuna, a gle cuda, mi nismo uspjeli naplatiti niti dogovoreni honorar i nadoknaditi svoje osnovne troškove. Ne znam gdje su otišli ti novci, jer budžetom nisam nikada niti raspolagala, a problem je što nikada nisam na vrijeme imala niti potpisan ugovor za to što sam radila, vec su oni dolazili i s mjesec dana zakašnjenja tako da do danas posao doraden za 25. FPS ne postoji "papirnato". Medutim, to nije problem. Tužit cu Grad Pulu, jer imam dokumentaciju za sve što sam radila za Grad, posjedujem pisanu korespondenciju, a imam i svjedoke, a uz sve to, odvjetnik kaže da su i usmeni dogovori obvezujuci, kaže Orlic.

Ponovno se povlaci pitanje "mutnih poslova" oko PNS-a
Na upit zašto se oglasila tek sada, kaže da joj se u lipnju nenadano javio Zenzerovic nakon što je USKOK poceo cešljati Grad, jer je netko prijavio i PNS.

- Tada mi je rekao da pregledavaju papire vezane za gradske projekte pa tako i za PNS i da se ne uzrujavamo jer je tu sve cisto. U meduvremenu sam saznala da je ljude s kojima smo radili policija pocela zvati na razgovor pa smo i mi ocekivali da cemo biti pozvan. Na kraju je ispalo da smo Andrej i ja jedine dvije osobe koje nisu pozvane. Svakako bi voljeli saznati, ako je doista toliko novaca utrošeno u taj projekt, gdje je onda, za pocetak, onih 20-ak tisuca kuna koje duguju nama, a koje su sigurno bile predvidene u godišnjem proracunu?!

Na moje iskazano nezadovoljstvo što se ponovno po n-ti put povlaci pitanje "mutnih poslova" oko PNS-a, Zenzerovic mi je objasnio da nema problema i da ce nam sva preostala dugovanja platiti u roku od 15-ak dana. Racunala sam da ce to biti do 1. srpnja pa sam još malo pricekala, zbog godišnjih odmora i ljetnih pauza, ali sada više ne želim nikoga cekati. To je prevršilo svaku mjeru pa više nemam nikakvog razumijevanja ni za koga, ustvrdila je Orlic.

Na upit kakva ima saznanja o prijavi USKOK-u, odnosno što bi to mogla dopisati anonimnoj prijavi, Orlic je ustvrdila da zna koliko su koštali programi koje je ona radila te što joj nije placeno, ali u PNS su ulazili i drugi programi, koje oni nisu predlagali i realizirani.

- Projekt za koji se višekratno medijski isticalo da je odnio više od 700 tisuca kuna i za koje su se vezivala naša imena, bio je gradski, a ne naš. I Grad je - tko god to bio - sam odlucivao što, kako, koga, na koji nacin i koliko placa! A eto, ironijom sudbine, izgleda da su svi namireni osim nas dvoje koje se neprestano razvlacilo po medijima kao dežurne krivce i koji su u konacnici nepravedno ponijeli stigmu tog nesretnog projekta, zakljucila je na kraju Orlic.

Za komentar ovih navoda upitali smo i Bernarda Zenzerovica. No, on je konstatirao da je zahtjev Orlic stigao od odvjetnickog ureda pa ce u konacnici taj predmet vrlo vjerojatno rješavati sud te je poslao vrlo kratko obrazloženje: "Vezano uz navodna potraživanja, mogu potvrditi da sam s navedenim dvojcem osobno na tu temu kontaktirao te im najavio mogucnost isplate. Grad je zaprimio zahtjev za isplatom i od odvjetnickog ureda koji zastupa spomenuti dvojac.

No, da podsjetim, cjelokupni projekt je zbog teške financijske situacije stavljen na 'stand by', kao i sve financijske aktivnosti vezane uz PNS. U lipnju je zbog toga zatraženo od spomenutog dvojca da pošalju dodatna pojašnjenja vezano uz navodna potraživanja te je cjelokupna dokumentacija, kao i zahtjev njihovog pravnog zastupnika, proslijedena pravnoj službi Grada, koja ce se o njemu ocitovati".


Podijeli: Facebook Twiter