Projekt udruge Start Up prilika mladima za zaposlenje

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli danas je počeo projekt Istrian Tourism Competition udruge Start Up čiji je osnovni cilj zapošljavanje mladih i visokoobrazovanih osoba te doprinos razvoju turizma.

Kako su istaknuli njegovi voditelji, Amel Hadžipašić, Filip i Emil Šetić, te Ivana Kozjak, riječ je o prvom projektu takve vrste na području Istre, u sklopu kojeg će mlade osobe imati priliku rješavati poslovne slučajeve (case study) tvrtki i institucija iz područja turizma. Za natjecatelje, a u projekt ih se je prijavilo više od pedeset, bit će organizirana predavanja te posjeti partnerskim ustanovama i poduzećima.

Nakon prezentiranja slučajeva, a to su onaj partnera Uniline "Poboljšanje on-line prodaje apartmana i vila u ponudi Unilinea", o kojemu je govorila Dijana Kofler, te slučaj Istarske razvojne turističke agencije "Online prezentacija, promidžba i prodaja usluga u destinaciji", koji je predstavila Jelena Latin, natjecatelji su podijeljeni u timove i dobili su dovoljno vremena, do kraja mjeseca, za njihovo rješavanje. Najbolji timovi iz svakog slučaja bit će nagrađeni s po 2.500 kuna, a oni na drugom i trećem mjestu dobit će nagrade koji su organizatorima osigurali sponzori.

Velik značaj ovog, inače četvrtog, projekta udruge Start Up je taj što će životopise svih kandidata dostaviti partnerskim poduzećima, s ciljem njihova zapošljavanja. Upravo je to naglasila Dijana Kofler, izvršna koordinatorica Ureda Uprave: Unilinea, ističući da je njihova kompanija u konstantnoj potrazi za mladim i obrazovanim ljudima, koji žele raditi na sebi i profesionalno se razvijati.

Dekanica FET-a "Dr. Mijo Mirković" Danijela Križman Pavlović rekla je da rad udruge Start Up podržavaju ustupajući im prostore, ali i angažmanom profesora koji održavaju predavanja.

- Ovo je već četvrti projekt udruge kojemu pružamo partnerstvo, a vjerujem da će ovaj s područja turizma također polučiti odlične rezultate, posebno zato što smo najrazvijenija hrvatska turistička destinacija. Fakultet educira mlade na formalan, a udruga Start Up na neformalan, jednako važan način, rekla je između ostalog Križman Pavlović.

Partneri udruge u ovom projektu su Uniline, Turistička zajednica Pula, Sveučilište Jurja Dobrile, FET "Dr. Mijo Mirković", Studentski centar Pula i Istarska županija. Sponzori ovog projekta su HBOR, IRTA, TZ Istarske županije, OMH, UPUHH, Općina Bale, TZ Bale, Valamar, Escape, Histria Aromatica te Villa Meneghetti.

Udruga Start Up osnovana je krajem 2010. godine u Puli, s ciljem promicanja i unapređivanja poduzetništva i poduzetničke kulture među mladima te poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja mladih ljudi. Okuplja 50-ak članova, mladih ljudi koji smatraju da udruživanjem mogu doprinijeti napretku zajednice.

Namjera im je kvalitetnim programima poticati mlade na poduzetništvo, te im pritom pomagati pri zapošljavanju. Značajan pomak čine i samim povezivanjem studenata te mladih nezaposlenih osoba s potencijalnim poslodavcima. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter