Projekt "Spretne ruke" Zavičajnog muzeja Poreštine

Elena Uljančić Vekić, Aleksandra Vinkerlić i Romina Ružić (J. PRODAN)
Elena Uljančić Vekić, Aleksandra Vinkerlić i Romina Ružić (J. PRODAN)

Mali Porečani će tijekom svibnja imati priliku naučiti nešto o starim načinima tkanja, tehnikama i materijalima koji su se nekada koristili u izradi obuće i odjeće, te i sami tkati, sve u sklopu projekta "Spretne ruke". Provodi ga Zavičajni muzej Poreštine, a ukupno će imati osam radionica.

- Ovim projektom želimo potaknuti najmlađe da vole i cijene svoju baštinu jer će tako izrasti u osobe koje će znati vrednovati i čuvati tu istu baštinu. Projekt je nastao jer smo smatrali da djeca danas, u ovo doba industrijalizacije, jako malo znaju o starim zanatima kao što su tkanje. Servira im se samo gotov proizvod, odjeća ili obuća iz trgovine, a malo njih zna kako se to nekad radilo.

Radionice navode djecu na ekološko razmišljanje i korištenje prirodnih materijala te potiču kreativnost, rekla je voditeljica projekta Aleksandra Vinkerlić.

Projekt se financira iz Zaklade za poticanje partnerstva i civilnog društva, u sklopu natječaja "Mali projekti za bolje sutra", a "Spretne ruke" iz te su zaklade dobile 10.000 kuna.

- Zaklada za poticanje partnerstva i civilnog društva neprofitna je organizacija koja promiče međunarodnu suradnju, filantropiju, volonterstvo i cjelokupan razvoj demokratskog društva, sve u duhu poboljšanja i unaprjeđenja života u lokalnoj zajednici, rekla je predstavnica Zaklade Romina Ružić.

- Uloga muzeja je otvorenost prema gradu; volim reći da je muzej kuća svih Porečana. Mi preko edukativnog programa komuniciramo s građanima i nadam se da će bit još ovakvih projekata, kazala je ravnateljica muzeja Elena Uljančić-Vekić te istaknula da se zainteresirani roditelji mogu javiti telefonom ili na e-mail adresu muzeja. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter