Projekt Sepomaia: Rimske terme dio arheološkog parka

Monumentalna grobnica prekrivena staklenim boksom što je suvremeni način prezentacije na terenu
Monumentalna grobnica prekrivena staklenim boksom što je suvremeni način prezentacije na terenu

Što je sve učinjeno protekle četiri godine na konzervaciji i restauraciji dijelova antičke vile na rtu Tiola u umaškom turističkom naselju Katoro, na plaži pored hotela Melia Coral predstavile su novinarima v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga Biljana Bojić i voditeljica programa arheoloških istraživanja Katoro Biljana Petrović Markežić.

Arheološki lokalitet Katoro - rt Tiola nekoć je bio sastavni dio rimske Sepomaie (Insulae Sepomaia), iz vremena od 1. do 4. stoljeća. Sepomaia je i naziv velikog projekta umaškog muzeja koji, naglasila je Bojić, podrazumijeva zaštitu, valorizaciju, oživljavanje i uključenje antičke kulturne baštine u turistički proizvod.

- U prostoru trijema antičke vile konzervirani su zidovi i tzv. bunari, pa se može parterno prezentirati struktura iz više faza. U dijelu nekadašnjih termi konzervirane su i restaurirane ploče tegula, koje čine podnicu hipokausta te su izrađene i postavljene nove, zamjenske ploče. Usto, impregnirano je ložište. Tu je i, kako ga zovemo, grob 3, u kojem smo konzervirali komoru, konsolidirali kameni zid i unutarnje tegule komore, koje su izrađene nanovo, kao i kanalice za konstrukciju dvaju krovova.

Potonje su postavljene na originalnu bazu groba, čime je djelomično prezentiran u presjeku sistem grobnog pokrova. Svi arheološki pokretni nalazi, pronađeni ondje, čuvaju se u muzeju, veli Petrović Markežić.

- Cilj cjelokupnog projekta Sepomaia jest da se nakon završenih arheoloških istraživanja i konzervacije struktura na rtu Tiola i Katoro te obližnjem Sipru pristupi valorizaciji i sveobuhvatnoj arheološkoj prezentaciji, kojom bi se stvorio arheološki park Sepomaia, što bi bilo izuzetno atraktivno kao kulturno-turistička ponuda, objasnila je v. d. ravnateljice.

Pod pojmom Sepomaia krije se rimski posjed (latifundija), koji je obuhvaćao današnji prostor od Zambratije, Sipra, Sv. Margarite, rta Tiole, poluotoka Katoro do rta Muntarol, istaknuto je na prezentaciji ovog projekta. (T. KOCIJANČIĆ, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter