Projekt restauracije starog kina sljedeće godine?


Premijera filma "Egzorcizam" Dalibora Matanića u Vodnjanu održana je u utorak u staroj uljari u Portarolu, mada je projekcija prvotno trebala, kako saznajemo, biti u starom vodnjanskom kinu u koje je publika posljednji put ušla prije četiri desetljeća. Ruševno kino, zapravo bivša crkva bivšeg kapucinskog samostana, počišćena je za ovu prigodu, ali se barokna konstrukcija pokazala nestabilnom za manifestaciju.

- Očistilo se bivše kino, pa me zanima hoće li se nastaviti radovi da se spasi struktura, posebno stražnji dio okrenut parku gdje se igraju djeca, pitala je tijekom aktualnog sata na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana Evelina Biasiol-Brkljačić (HSU). Predstavnici gradske uprave godinama unazad spominjali su ideju i potrebu uređenja samostana u gradskom parku, danas slabo održavanu stambenu zgradu, uz koju je i vezano i kino, odnosno crkva.

- Da, djelatnici su krenuli čistiti, ali su se bavili samo kinom, ne i ostalim dijelovima. Vjerujem da ćemo sljedeće godine imati projekt restauracije, ali to treba staviti i u proračun za sljedeću godinu, rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Biasiol-Brkljačić upozorila je i da se sada, u vrijeme radova na Vodnjanskoj cesti, središtem Galižane odvija preintenzivan promet, te da je mjestu potrebna obilaznica. Na tu se temu nadovezao i Damir Iskirć (SDP) riječima da se kod pekare u središtu Galižane parkiraju vozila koja ometaju promet. Vitasović je konstatirao da će prometni redari morati biti prisutniji u Galižani. Iskrić je tražio i da mu se dostavi popis tvrtki koje kao izvođači radova dobivaju gradske natječaje, što se gradonačelnik i obvezao učiniti, ali i uputio ga na to da se svi natječaji objavljuju javno, u službenim novinama i na web stranici Grada.

Sigurnost u prometu bila je i u fokusu Gianfranca Vitassovicha (HSU).

- U prošlom smo mandatu govorili o nogostupu u Istarskoj ulici, od stare škole do "Vodnjanke". Nije učinjen, a potreban je pješacima kojima je preusko i opasno za proći, rekao je HSU-ov vijećnik. Gradonačelnik je naveo da su na tom potezu već postavljeni signalizacija i mjerač brzine čime je usporen promet.

- Da, ali to je za vozače, ne za pješake. Treba napraviti i nogostup za pješake. Nema ni pješačkog prijelaza za one koji parkiraju preko ceste, rekao je Vitassovich.

- To je državna cesta, ne možemo mi to sami napraviti. Vidjet ćemo s državnim cestama pa ćemo staviti u naredni proračun, odgovorio je gradonačelnik Vitasović. Više je puta Gianfranco Vitassovich upozoravao i na zabranu prolaska u jednom smjeru kod stare uljare, čime se onemogućuje promet stanarima te prometno opterećuje obližnje ionako uske ulice.

- Elaborat, kojim predlažemo prolaz, je gotov i čekamo odgovor MUP-a, rekao je Vitasović.

Na pitanje Miodraga Popovića (IDS) što se radi na perojskoj obali, točnije na parceli kod beach bara, Vitasović je odgovorio da se parcela samo čisti te da će se posaditi stabla.

(Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter